fbpx

Pád Zalužného? Veliteľ ukrajinskej armády pravdepodobne čoskoro skončí

Na archívnej snímke z 28. júla 2023 vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Zdroj: FOTO TASR/AP

Ukrajinskou armádou môže v nadchádzajúcich dňoch otriasť nepríjemná správa. Silnie špekulácia, že na jej čele skončí generál Valerij Zalužnyj, ktorého vzťahy s prezidentom Volodymyrom Zelenským v posledných mesiacoch škrípu.

Nie je tajomstvom, že tvárou Ukrajiny sa v uplynulých mesiacoch stal okrem prezidenta Zelenského aj vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Zalužnyj. Práve pod ním by sa však teraz mohla nebezpečne hojdať stolička – a podľa niektorých špekulácií už vo svojej funkcii dokonca skončil.

Dohady o Zalužného situácii odštartovali začiatkom týždňa na platforme Telegram, kde sa objavili zvesti, že bol odvolaný. Rovnaké informácie potom priniesli aj ukrajinské médiá, ale vzápätí ich dementovalo ministerstvo obrany aj hovorca prezidenta Serhij Nykyforov.

Už rozbehnutý vlak však oficiálne vyjadrenia nezastavili a v utorok prišiel s vlastnými informáciami aj denník Financial Times (FT), podľa ktorého sa Zelenskyj svojho najvyššieho generála ešte len chystá vymeniť. Rozhodnutie o odvolaní vraj už padlo, k oficiálnemu kroku však nemusí dôjsť okamžite.

V pondelok, kedy sa spustila vlna špekulácií, mal ukrajinský prezident ponúknuť Zalužnému novú funkciu poradcu pre obranu. Tú však generál odmietol, ako FT informovali štyri zdroje oboznámené s tým, čo sa dialo za zatvorenými dverami. Podľa dvoch z nich dal navyše Zelenskyj Zalužnému jasne najavo, že o svoju doterajšiu funkciu príde bez ohľadu na svoje rozhodnutie.

Konkrétne dôvody, prečo by mal byť Zalužnyj odvolaný z funkcie, ktorú zastáva od roku 2021, zatiaľ známe nie sú. Debaty o jeho osude však prebiehajú už pár mesiacov, a to kvôli správam o ochabnutí vzťahov so Zelenským.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie