fbpx

Zranené, hladné a osamelé – deti Gazy osirelé vojnou

Na archívnej fotografii Pásmo Gazy v novembri 2023. FOTO TASR/AP

Hanna rodila cisárskym rezom po tom, čo ju rozdrvil izraelský letecký útok. Svojej dcéry sa nedožila.

„Hovoríme jej dcéra Hanny Abu Amsha,“ vraví zdravotná sestra Warda al-Awawda, ktorá sa stará o novorodenca v nemocnici al-Aqsa v Deir al-Balah v centre Gazy.

V chaose spôsobenom pokračujúcimi bojmi sa zdravotníci a záchranári často snažia nájsť opatrovateľov pre pozostalé deti. Mnohým z nich zomreli nielen rodičia, ale aj celé rozvetvené rodiny.

„Stratili sme kontakt s jej rodinou,“ pokračuje sestra. „Nikto z jej príbuzných sa neukázal a my nevieme, čo sa stalo s jej otcom.“

Životom detí, ktoré tvoria takmer polovicu z 2,3 milióna obyvateľov Gazy, vojna drasticky otriasla. Hoci Izrael tvrdí, že sa snaží civilným obetiam vyhnúť a vydáva príkazy na evakuáciu, podľa palestínskych zdravotníckych predstaviteľov bolo zabitých viac ako 11 500 osôb mladších ako 18 rokov. Ešte viac utrpelo zranenia, ktoré menia život.

Presné čísla nemožno overiť, no podľa nedávnej správy organizácie Euro-Mediterranean Human Rights Monitor stratilo už viac ako 24 000 detí jedného alebo oboch rodičov.

Len 10-ročný Ibrahim Abu Mouss utrpel ťažké zranenia nôh a žalúdka po tom, čo raketa zasiahla jeho dom. Plače však pre jeho mŕtvu mamu, starého otca a sestru.

„Stále mi hovorili, že sa liečia hore v nemocnici,“ hovorí Ibrahim, keď ho otec chytí za ruku. „Ale pravdu som zistil, keď som videl fotky v otcovom telefóne. Plakal som tak veľmi, až ma to celé bolelo.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie