fbpx

Microsoft raketovo rastie, jeho zisky prekonali očakávania. Môže za to umelá inteligencia

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/DPA

Predaje Microsoftu sa v roku 2023 vďaka dopyte po nástrojoch umelej inteligencie zrýchlili. Firma uviedla, že jej tržby v septembri až decembri medziročne vzrástli o 18 % na viac ako 60 miliárd USD.

Microsoft sa len nedávno stal najhodnotnejšou kótovanou spoločnosťou na svete, pričom jej trhová hodnota tento mesiac vyletela pred Apple na viac ako 3 bilióny dolárov.

Štvrťročné výsledky, ktoré firma komunikovala investorom, potvrdzujú, že Microsoft je jednou z vedúcich technologických firiem súčasnosti.

Segment očakáva ďalšiu vlnu rastu, vyvolanú pokrokmi v oblasti AI. Technologický gigant vlastní veľký podiel OpenAI, ktorá prevádzkuje robota ChatGPT. Platforma pri svojom vydaní v roku 2022 odštartovala novú éru technologických možností.

Rozšírenie ChatGPT sa však nezaobišlo bez kontroverzií. Americký vydavateľ New York Times žaluje Microsoft aj OpenAI za to, že mali používať jeho autorské práva na trénovanie systému. V žalobe sa uvádza, že firmy by mali niesť zodpovednosť za „miliardové“ škody.

ChatGPT a ďalšie veľké jazykové modely (LLM) sa „učia“ analýzou obrovského množstva údajov, ktoré často získavajú online.

Generálny riaditeľ firmy Satya Nadella povedal, že Microsoft používa AI „vo veľkom rozsahu“. Dodal, že implementácia nástrojov umelej inteligencie do produktov Microsoftu sa firme vypláca a vďaka nej získava nových zákazníkov.

Predaj cloud computingu Microsoft Azure, ktorý investori pozorne sledujú, vzrástol medziročne o 30 % a dosiahol lepší výsledok, ako predpovedali analytici. Zisk Microsoftu vzrástol v tomto štvrťroku medziročne o 33 % na 21,9 miliardy USD.

Umelá inteligencia zaujíma aj firmu Alphabet, vlastníka Googlu či YouTube, ktorý vydal v utorok aktualizovanú správu pre investorov. Firme medzi septembrom až decembrom medziročne vzrástli tržby o 13 %, vykázala zisk takmer 20,7 miliardy dolárov v porovnaní s 13,6 miliardami v minulom roku.

Šéf Alphabetu Sundar Pichai uviedol, že z investícií do AI profituje aj vyhľadávanie spoločnosti, cloud computing a YouTube.

Napriek nadpriemerným ziskom obe spoločnosti naďalej zoštíhľujú svoju pracovnú silu. Počet zamestnancov Googlu klesol od minulého roka približne o 5 %, tento mesiac oznámil ďalšie znižovanie počtu zamestnancov.

Microsoft tiež oznámil plány na zoštíhlenie svojej hernej jednotky. Zruší 1 900 pracovných miest alebo 9 % zamestnancov v tejto divízii. Tento krok nasledoval po dokončení prevzatia štúdia Activision Blizzard, výrobcu hier Call of Duty či World of Warcraft.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie