fbpx

Piesne známych umelcov zmiznú z TikToku, sieť sa nedohodla s Universalom

Ilustračná foto. Zdroj: Pexels/cottonbro studio

Čínska sociálna platforma TikTok príde o prístup k skladbám umelcov vrátane Taylor Swift, The Weeknd či rapera Drakea. Môže za to fakt, že sa platforma nedohodla s jedným z najväších hudobných vydavateľstiev. Universal obvinil TikTok zo šikany a povedal, že chce zaplatiť zlomok sadzby, ktorú platia za prístup k rozsiahlemu hudobnému katalógu iné sociálne siete. 

Hudobné vydavateľstvá zarábajú na licenčných poplatkoch, vďaka ktorým sa ich skladby prehrávajú na streamovacích platformách či sociálnych sieťach.

Hoci má TikTok viac ako miliardu používateľov, predstavuje len 1 % z celkových príjmov vydavateľstva, uviedla značka. Universal, ktorý kontroluje asi tretinu trhu s hudbou, tvrdí, že „TikTok sa snaží budovať biznis založený na hudbe bez toho, aby za hudbu zaplatil primeranú hodnotu“.

V otvorenom liste vydavateľstvo tiež uviedlo, že spolu s presadzovaním primeranej kompenzácie pre umelcov a skladateľov sa obáva aj „ochrany ľudských umelcov pred škodlivými účinkami AI a online bezpečnosti používateľov TikToku“.

Spoločnosť uviedla, že svoj obsah prestane TikToku licencovať k 31. januáru, kedy vyprší ich súčasná zmluva.

„Sme sklamaní z toho, že Universal Music Group uprednostnil chamtivosť nad záujmy svojich umelcov a skladateľov. Napriek falošnej rétorike Universalu zostáva faktom, že sa rozhodli odísť zo silnej platformy s viac ako miliardou používateľov, ktorá slúži ako bezplatný propagačný a objavovací nástroj pre ich talenty,“ reagoval v tlačovej správe TikTok.

Ide o prvý prípad, kedy Universal odstráni svoju rozsiahlu hudobnú knižnicu z platformy technologickej firmy.

Universal má v globálnom hudobnom priemysle dominantné postavenie. Vlastní práva na obrovské množstvo umelcov od Beatles, Eltona Johna cez Coldplay a Adele až po k-popové senzácie ako BTS či Blackpink.

Warner Music, tretia najväčšia svetová hudobná spoločnosť, uzavrel s TikTokom v júli 2023 novú licenčnú zmluvu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie