fbpx

Kedysi rušné ulice sú teraz opustené a zbombardované. Najmenej polovica budov v Gaze je poškodená alebo zničená

Dym a plamene stúpajú pri explózii po izraelskom leteckom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy. Zdroj: TASR/AP

Viac ako polovica budov v Gaze bola poškodená alebo zničená, odkedy Izrael začal odvetu za útoky Hamasu zo 7. októbra, odhaľuje nová analýza, o ktorej informoval denník BBC.

Podrobné snímky pred a po ukazujú, ako sa bombardovanie južnej a strednej Gazy od začiatku decembra zintenzívnilo, pričom veľkú časť bremená izraelskej vojenskej akcie nesie mesto Khan Younis.

Izrael opakovane hovoril obyvateľom Gazy, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti presunuli na juh.

Naprieč Gazou zostali obytné oblasti zničené, predtým rušné nákupné ulice sa zmenili na trosky, univerzity boli zničené a poľnohospodárska pôda rozbúrená, pričom na južnej hranici vyrástli stanové mestečká, v ktorých sa ubytovali tisíce ľudí bez domova.

Asi 1,7 milióna ľudí – viac ako 80 % populácie Gazy – je vysídlených, pričom takmer polovica je podľa OSN natlačená na ďalekom južnom konci pásma.

Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že sa zameriavajú na bojovníkov Hamasu aj na „teroristickú infraštruktúru“. Analýza naznačuje, že v celom pásme Gazy bolo poškodených alebo zničených 144 000 až 175 000 budov. To je medzi 50 % a 61 % budov v Gaze.

 

Devastácia sa presúva na juh

Južné mesto Khan Younis bolo v posledných týždňoch obzvlášť ťažko zasiahnuté, pričom podľa analýzy je teraz zničených alebo poškodených viac ako 38 000 (alebo viac ako 46 %) budov. Za posledných štrnásť dní tam bolo zničených alebo poškodených viac ako 1500 budov.

„Izraelské sily sa zamerali na obytné komplexy, najmä v centre mesta Khan Younis,“ povedala Rawan Qaddah, 20-ročná obyvateľka, ktorá bola vysídlená a stratila kontakt so svojou rodinou.

Medzi mnohými poškodenými budovami vymenovala školy. Niektoré sa teraz používali na dočasné ubytovanie vysídlených ľudí. Môžete jasne vidieť úroveň poškodenia ulíc. Kedysi rušné hlavné ulice zostali opustené alebo zničené.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie