fbpx

V Srbsku začal súd s rodičmi: Nezaistili zbraň, syn strieľal v škole

Tínedžer pri streľbe v belehradskej škole zabil osem detí a ochrankára. Zdroj: X/UzalendoNews_KE

V Srbsku v pondelok začal súd s rodičmi strelca, ktorý v máji 2023 na základnej škole v Belehrade zabil desať ľudí, z toho osem detí. V dobe činu mal iba 13 rokov a bol teda príliš mladý na to, aby bol súdený sám. Najvyšší trest tak hrozí otcovi chlapca, podľa obžaloby totiž nezaistil dostatočne zbraň, ktorú potom jeho syn použil pri útoku.

Strelec bol pod vekovou hranicou pre trestnú zodpovednosť, ktorá je v Srbsku stanovená na 14 rokov. Podľa predchádzajúcich vyhlásení úradov bol chlapec umiestnený do liečebne, píše agentúra AFP.

Otec útočníka čelí obžalobe za vážny skutok proti všeobecnej bezpečnosti a hrozí mu až 12 rokov za mrežami. Podľa obžaloby naučil svojho syna zaobchádzať so zbraňami a dostatočne nezabezpečil pištoľ a strelivo, ktoré potom mladý útočník použil. Matka čelí obžalobe za nelegálne držanie streliva. Obžalovaní sú aj inštruktor a šéf miestneho streleckého klubu.

Streľba z mája 2023 základnej škole v Belehrade, pri ktorej zomrelo deväť žiakov a jeden pracovník školy, otriasla Srbskom. Ani nie 48 hodín po nej nasledoval ďalší útok so streľnou zbraňou, pri ktorom zahynulo pri srbskom meste Mladenovac osem ľudí.

Obe streľby vyvolali v krajine masívne protesty proti vláde, ktoré organizovala platforma Srbsko proti násiliu. Tá kritizuje prezidenta Aleksandara Vučiča a jeho kabinet, že tolerovali šírenie atmosféry násilia v krajine.

Vláda po dvoch streľbách ohlásila plán na zníženie počtu zbraní držaných súkromnými osobami.

V období od mája do konca júna tak ľudia odovzdali úradom 82-tisíc zbraní a vyše štyri milióny nábojov. Srbsko podľa odborníkov patrí k európskym štátom, kde je držanie zbraní najrozšírenejšie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie