fbpx

Čínska automobilka BYD dobýva Európu. Vďaka nízkym cenám ovládla rakúsky tender

Ilustračné foto. Zdroj: X/Wallbox Japan

Čínske automobilky sa na európskom trhu ešte len začínajú výraznejšie presadzovať. Pred pár dňami sa ale jednej z nich podaril mimoriadny úspech. Čínska BYD totiž zvíťazila nad európskymi konkurentmi v rakúskom tendri na elektromobily. Verejnú zákazku sa firme podarilo ovládnuť vďaka bezkonkurenčnej cene.

Za peniaze daňových poplatníkov bude na rakúskom území už čoskoro jazdiť 640 nových vozidiel čínskej značky BYD. Prebehnutý tender ale vyvolal mnoho otázok. Je totiž možné, že podobné tendre sa budú v nasledujúcich mesiacoch opakovať. Európske automobilky by tak v krajnom prípade mohli prísť o významného odberateľa, ktorým je verejný sektor naprieč členskými štátmi Európskej únie. Informoval o tom rakúsky portál Express.

Zákaz spaľovacích motorov

Mnoho rakúskych politikov začína aj kvôli výsledkom prebehnutého trendu hlasno kritizovať Európsku úniu. „Európska únia zakazuje spaľovacie motory, kde má Európa technologický náskok. Keďže presadzuje batériové elektromobily, kde sú Číňania úplnými lídrami, budeme mať v Európe čoskoro len čínske autá,“ komentuje úspech čínskej automobilky BYD rakúska štátna rada Günther Steinkellner (FPÖ).

Európska komisia na čele s Ursulou vod der Leyenovou tiež vyjadrila svoje znepokojenie nad možným financovaním čínskych elektromobilov z verejných rozpočtov. Aj kvôli tomu sa už dlhodobo diskutuje o možnosti uvalenia dodatočných ciel na dovoz čínskych vozidiel do Európskej únie. Günther Steinkellner dokonca navrhuje, aby sa prebehnutý rakúsky tender pozastavil.

Kritika aj zo strany odborov

Kritike sa nevyhýbajú ani rakúske odborové zväzy. „Z peňazí rakúskych daňových poplatníkov sa domácim úradom budú dodávať elektromobily Made in China. Ako odborový zväz kritizujeme absenciu národnej a európskej priemyselnej stratégie. Zároveň sa nám nepáči, že pri verejnom obstarávaní sa nedostatočne zohľadňuje miesto výroby a európska pridaná hodnota,“ znie od rakúskych odborárov z Pro-Ge.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie