fbpx

VIDEO: Archeológovia sú zhrození, internet sa smeje. Egypťania renovujú známu pyramídu

Práce na obnove vrstvy žuly, ktorá kedysi pokrývala starovekú štruktúru, označili odborníci ako „absurditu“. Zdroj: reprofoto facebook/Dr. Mostafa Waziry

Video, ktoré zobrazuje rekonštrukčné práce na obnove egyptskej Menkaureovej pyramídy, sa stalo terčom medzinárodnej kritiky.

Vo videu zverejnenom na Facebooku v piatok ukázal šéf egyptskej Najvyššej rady pre starožitnosti Mostafa Waziri robotníkov, ktorí na základňu pyramídy kladú bloky žuly. Pamiatka sa nachádza vedľa sfingy a väčších pyramíd Khafre a Cheops v Gíze.

Úradník to nazval „projekt storočia“.

Pyramída bola pôvodne obalená žulou, postupom času však väčšinu svojho krytu stratila. Cieľom renovácie je obnoviť pôvodný štýl stavby rekonštrukciou jej žulovej vrstvy. Práca je naplánovaná na tri roky a bude „egyptským darom svetu v 21. storočí“, povedal Waziri, ktorý vedie egyptsko-japonskú misiu zodpovednú za projekt.

Pod videom zanechalo svoj komentár množstvo pobúrených ľudí.

„Nemožné!“ napísala egyptologička Monica Hanna. „Chýbali nám už len obklady na Menkaureho pyramíde! Kedy zastavíme absurditu v správe egyptského dedičstva?“

„Všetky medzinárodné zásady o renováciách zakazujú takéto zásahy,“ dodala Hanna a vyzvala všetkých archeológov, aby sa „okamžite zmobilizovali“.

Ostatní komentátori reagovali so sarkazmom. „Kedy bude naplánovaný projekt narovnania veže v Pise?“ pýta sa diskutér.

„Prečo radšej ako dlaždice pyramídy nevytapetovať?“ píše ďalší.

Otázka zachovania dedičstva v Egypte – ktorého 10 % HDP pochádza z cestovného ruchu – je často predmetom búrlivých diskusií. Nedávne zničenie celých štvrtí v historickej časti Káhiry viedlo k silnej mobilizácii občianskej spoločnosti, ktorá má vo veľkej miere zakázanú politickú činnosť a dnes sústreďuje väčšinu svojho boja s vládou na mestské plánovanie a otázky dedičstva.

Súčasťou debaty sa naposledy stala aj mešita Abu al-Abbas al-Mursi z 15. storočia v pobrežnom meste Alexandria, druhom najväčšom meste Egypta. Miestne úrady ohlásili začiatok vyšetrovania po tom, čo sa dodávateľ zodpovedný za renováciu premaľoval farebné, bohato zdobené a vyrezávané stropy mešity nabielo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie