fbpx

Z Dánska do Ameriky bez letenky aj pasu. Čiernemu pasažierovi hrozí 5 rokov za mrežami

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Nicole Geri

Rusa, ktorý odletel z dánskej Kodane na medzinárodné letisko Los Angeles bez letenky, pasu alebo víza, uznali vinným z toho, že bol čiernym pasažierom v lietadle, informovali v piatok úrady.

46-ročného Sergeja Vladimiroviča Ochigavu odsúdila porota, teraz mu hrozí maximálny trest päť rokov federálneho väzenia, uvádza sa v tlačovej správe amerického prokurátora v centrálnom okrese štátu Kalifornia.

Prípad sa začal v novembri 2023 po tom, čo Ochigava priletel do Los Angeles letom Scandinavian Airlines.

Ochigava sa dostal na kontrolné stanovisko Colnej správy a ochrany hraníc (CBP) v LAX, ktorému „poskytol nepravdivé a zavádzajúce“ informácie, vrátane tej, že svoj pas nechal v lietadle.

Príslušníci CBP nedokázali nájsť Ochigavovo meno v letovom zozname Scandinavian Airlines alebo akomkoľvek inom medzinárodnom lete. Podľa trestného oznámenia nemal muž na vstup do Spojených štátov pas ani víza.

Ochigava, ktorý je držiteľom ruského aj izraelského pasu, bol podľa prokuratúry obvinený 5. decembra a priznal sa, že je nevinný.

Dôkazy, ktoré predložili počas trojdňového súdneho konania pred porotou, ukázali, že Ochigava 3. novembra 2023 „zadržal nič netušiaceho cestujúceho cez bezpečnostný turniket na letisku v Kodani, aby mohol vstúpiť do jedného z terminálov letiska bez palubného lístka“. Nasledujúci deň nepozorovane prešiel cez nástupnú bránu a na palubu letu Scandinavian Airlines do Los Angeles, uvádza sa vo vyhlásení.

Posádka Scandinavian Airlines uviedla, že väčšina si Ochigavu všimla, „pretože sa túlal po lietadle a neustále menil sedadlo. Okrem toho požiadal o dve jedlá pri každom podávaní jedla a pokúsil sa zjesť čokoládu, ktorá patrila členom palubného personálu,“ uvádza sa v sťažnosti.

Posádka lietadla nevidela Ochigavov palubný lístok, ale pamätala si, že sedel na sedadle, ktoré malo byť podľa sťažnosti neobsadené.

Pri rozhovore s FBI Ochigava 5. novembra povedal, že má doktorát z ekonómie a marketingu a že v Rusku pracoval ako ekonóm. Povedal, že pred letom nespal niekoľko dní, nerozumel, čo sa deje, nebol si istý, či má letenku do Spojených štátov. Nebol si istý, ako sa dostal do lietadla alebo prečo sa nachádzal v Kodani, uvádza sťažnosť.

Ochigavu, ktorý sa od svojho zatknutia nachádza vo federálnej väzbe, odsúdia na federálnom súde 5. februára.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie