V Južnej Kórei sa prostredníctvom sociálnych sietí šíri bizarný gastrotrend – Juhokórejčania ako lahôdku konzumujú vyprážané špáradlá. Kvôli tým, ktorí zdieľajú recepty s použitím hmoty, ktorá pripomína zelené chrumky, dokonca ministerstvo pre bezpečnosť potravín a liekov vydalo varovanie. Ľudí v ňom upozorňuje, že špáradlá sa vyrábajú ako hygienický produkt a že nie sú určené na jedenie.
Špáradlá vyrábané z kukuričného alebo zemiakového škrobu pri vyprážaní zmenia štruktúru a vďaka typickému farbivu po úprave pripomínajú zelené červy. Používatelia TikToku alebo Instagramu na videách ukazujú, ako ich jedia s korením alebo strúhaným syrom.
O tom, že nejde len o kurióznu praktiku, ale skôr o čoraz rozšírenejší trend, vypovedá oficiálne varovanie ministerstva. To na sociálnej sieti X zverejnilo infografiku, v ktorej pred konzumáciou vyprážaných špáradiel varuje. „Bezpečnosť špáradiel ako potraviny nebola preukázaná,“ napísal úrad. „Prosím, nejedzte ich.“
Potravinárske farbivo sa používa na dodanie zeleného odtieňa špáradlám vyrobeným zo sladkých zemiakov alebo kukuričného škrobu, ktoré sú považované za ekologické a biologicky odbúrateľné. Často sa používajú v reštauráciách v Južnej Kórei a dajú sa použiť aj na vyberanie občerstvenia.
Žáner online videí s názvom „Mukbang“, ktoré často ukazujú ľudí, ktorí jedia nadmerné množstvo jedla alebo nezvyčajné jedlá, sú v Južnej Kórei populárne. „Je to veľmi chrumkavé,“ povedal jeden používateľ TikTok vo videu, keď jedol vyprážané špáradlá.
South Korea
Says ’No’ to Toothpick Snacks:
Seoul’s Ministry of Food and Drug Safety Warns.The directive follows videos of people eating deep-fried, seasoned toothpicks on TikTok and Instagram.
“Starch toothpicks are a hygiene product!” “Do not consume!” pic.twitter.com/1v4CgmAyNP
— ⚡ NOISE ALERTS ⚡ (@NoiseAlerts) January 26, 2024