fbpx

Španielsko si v tieto dni užíva 28 stupňov, ľudia sa na plážach stretávajú v bikinách aj kabátoch

Ľudia si užívajú slnečné počasie vo štvrtok 25.1. vo Valencii. Zdroj: X/skynews

Mnohí domáci aj turisti vyrazili na pláž, niektorí však vyjadrili svoje obavy z nezvyčajne vysokých teplôt. Teploty v južnom Španielsku sa vo štvrtok 25. 1. vyšplhali nad 28 °C, čo je druhá najvyššia hodnota zaznamenaná v mesiaci január od roku 1985.

Španielska štátna meteorologická agentúra AEMET uviedla, že maximálne teploty zaznamenané na observatóriu v stredomorskej oblasti Murcia dosiahli 28,2 °C. Provizórne údaje ukázali, že teplota sa vyšplhala až na 28,5 °C.

Nezvyčajne teplé počasie sa priblížilo k prekonaniu rekordov a stalo sa druhou najvyššou hodnotou zaznamenanou na jednom observatóriu za január za posledných 38 rokov, uviedla agentúra na sociálnej sieti X.

Mnohé ďalšie časti Španielska si tiež užívali napriemerne vysoké teploty, vrátane Alicante (25 °C) a Granady (26 °C).

Teplé počasie vylákalo ľudí von, mnohí z nich sa na pláži vo Valencii opaľovali alebo hrali volejbal. Niektorí turisti napriek príjemnému počasiu vyjadrili obavy z nezvyčajne vysokých teplôt: „Sme trochu prekvapení, že je tak teplo… Teraz je nám to príjemné, ale nemyslíme si, že je to úplne normálne,“ povedal 66-ročný Thorsten Petersen v Madride.

Miestna dôchodkyňa Adela dodala: „Tí, ktorí hovoria, že klimatické zmeny neexistujú, sa musia pozerať na to, čo sa deje: buď je príliš chladno, alebo príliš teplo. Myslím si, že je to katastrofa.“

Vedci spájajú horúčavy a sucho v mnohých častiach sveta vrátane južnej Európy so zmenou klímy.

Minulý rok označili vedci podľa dát ako najteplejší v histórii. Globálna priemerná povrchová teplota vzduchu v roku 2023 dosiahla 14,98 °C, čím prekonala rekord z roku 2016.

V Španielsku vyvolali rekordné teploty vlny horúčav, ktoré priniesli suchá a požiare.

Teploty v susednom Portugalsku dosiahli vo štvrtok v niektorých regiónoch aj 23 °C, pričom meteorologická agentúra IPMA očakáva, že v piatok dosiahnu 24 °C, osem až deväť stupňov nad normálom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie