fbpx

Prepadol banku so všetkou zdvorilosťou, až ho oslobodili. Skúsil to znova

Snímky z vyšetrovania „slušnej“ lúpeže. Zdroj: X/CWBChicago

Spojené štáty prekvapil prípad lúpeže, ktorej sa páchateľ dopustil tak, že o peniaze poprosil natoľko slušne, že ho porota ani nedokázala odsúdiť. Muž si to však vyložil tak, že to po oslobodzujúcom verdikte skúsil zase. A ako dopadol?

Minulý piatok porota súdu v americkom štáte Illinois rozhodla o nevinne tridsaťjedenročného Mohameda Worka z Chicaga. Work si vyslúžil prezývku „zlodej džentlmen“ za to, že vykradol banku veľmi nevídaným spôsobom. Predstúpil totiž pred pokladňu a zamestnankyni vložil do rúk list papiera, na ktorom stálo, že ju zdvorilo prosí o peniaze, ktoré čoskoro vráti. Úplne rovnako vykradol pár dní po svojom prepustení aj ďalšiu banku.

„Prosím dajte mi peniaze, čoskoro ich prídem vrátiť,“ napísal na papier zlodej, ktorý svojou zdvorilou žiadosťou zaskočil obsluhu banky. Z ústavu sa mu týmto štýlom podarilo dostať presne 595 dolárov (548 eur). Akonáhle ale odišiel, banka okamžite zalarmovala políciu. Strážnici ho chytili po pol hodine, keď stihol minúť len sto dolárov (92 eur).

Porota nakoniec tohto zlodeja vyhlásila nevinným, pretože neuznala, že banku vylúpil. Uverila totiž obhajobe, že „neexistovali žiadne implicitné alebo explicitné hrozby akéhokoľvek druhu.“

Zlodejova právna zástupkyňa Mary Judgeová priznala, že jej klient spáchal trestný čin, ale tvrdila, že nešlo o lúpež, ktorá by snáď zahŕňala krádež niečoho násilím alebo zastrašovaním.

O tri dni po preprustení to zopakoval

Worku si ale zrejme našiel vo vykrádaní bánk týmto spôsobom záľubu. V pondelok popoludní, tri dni po prepustení, vošiel do inej banky a odovzdal zamestnancovi podobne zdvorilý list papiera.

Pracovník banky mu tentoraz dal vyše dvetisíc dolárov (takmer 1 845 eur) a situácia sa znovu opakovala, keď muž skončil s putami na zápästiach po necelej polhodine.

Tentoraz však bude podľa vyjadrenia súdu jeho čin rekvalifikovaný z bankovej lúpeže na krádež, čo je obvinenie, u ktorého nemusí byť preukázané použitie násilia alebo zastrašovania.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie