fbpx

EÚ chce do roku 2050 zdvojnásobiť výrobu elektriny. Investície budú enormné

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/freepik

Európska komisia vypracovala analýzu týkajúcu sa oblasti klímy pre nasledujúce desaťročie. S prechodom členských štátov na čistú ekonomiku počíta s výstavbou nových obnoviteľných zdrojov, úsporami energie a tiež zrýchlením využívania zelených technológií. Priemerné ročné investície do energetického systému odhaduje EK na jeden a pol bilióna eur.

Európska únia odhaduje, že do polovice storočia bude musieť viac ako zdvojnásobiť výrobu elektriny. Aby dosiahla svoj ambiciózny cieľ, ktorým je klimatická neutralita, bude potrebné zásadne posilniť obnoviteľné zdroje.

Podľa analýzy Európskej komisie sa bude musieť do roku 2040 výroba elektrickej energie zvýšiť na 5 212 terawatthodín; v roku 2021 to bolo 2 905 TWh. Produkcia sa bude musieť do roku 2050 ďalej zvýšiť na 6 922 TWh, pretože energetické nároky spoločnosti rastú – a rastie aj podiel elektriny na energetickom mixe.

Komisia, výkonná zložka EÚ, v súčasnosti pripravuje klimatický plán do roku 2040 v ktorom má odporučiť zníženie emisií o 90 percent oproti úrovni z roku 1990. Plánovaný cieľ chce dosiahnuť budovaním nových obnoviteľných zdrojov, úsporami energie a tiež zrýchlením využívania zelených technológií.

„V nadchádzajúcich desaťročiach je potrebné výrazne zvýšiť dodávky elektriny, a to najmä kvôli zvyšujúcej sa elektrifikácii odvetvia konečnej spotreby,“ uviedla EK vo svojej štúdii zaznamenanej agentúrou Bloomberg News. Dopyt po elektrine zvýši aj výroba niektorých druhov zelených palív – napríklad vodíka – a tiež technológie na elimináciu oxidu uhličitého z ovzdušia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie