fbpx

Žltačka sa rozšírila do ďalšej obce na východe. Musia zaočkovať stovky detí, no teraz nemajú vakcíny

Na snímke Rómovia počas očkovania proti žltačke typu A v poliklinike v Moldave nad Bodvou v okrese Košice okolie 5. apríla 2023. Deti očkujú, aby sa zabránilo nekontrolovateľnému rozširovaniu infekčnej nákazy. V súčasnosti v Moldave nad Bodvou evidujú okolo 140 prípadov žltačky, preto začali v týchto dňoch očkovat všetky rómske deti z osady. Očkovanie je dobrovoľné a preto je zatiaľ malé percento zaočkovaných, doteraz približne iba 10 až 15 percent. FOTO TASR - František Iván

Už od konca minulého roka sa na východe šíri infekcia žltačky. Mnohé obce a celé oblasti bojujú s vysokou chorobnosťou. Ani začiatkom roka však vírus nie je na ústupe. Rozšírila sa do ďalšej obce. Opäť ide o školákov z osady, tentoraz z obce Bystrany.

Posledné mesiace sa na východe infekcia nekontrovoteľne šírila a zasiahla takmer všetky regióny. Aktuálne najviac vyčíňa v obci Bystrany, v okese Spišská nová Ves, informujú tvnoviny.sk. 

Čakajú na vakcíny

V epicentre sú potvrdené štyri prípady u školopovinných detí. Hygienici na margo tejto skutočnosti nariadili povinné očkovanie pre všetky deti do 15 rokov z obce. Podľa všetkého majú miestni rodičia strach a svoje deti chcú dať zaočkovať. Pediatri taktiež apelujú, že je potrebné dodržiavať hygienické normy.

Zaočkovaných je 22 detí, no v Bystranoch potrebujú zaočkovať 300 až 400 detí. Aktuálne pre nich však pediater nemá vakcíny. Čaká, kým dorazia.

Rodičia majú strach

Miestna škola teraz pravidelne dezinfikuje všetky priestory aj nábytok. Osvetu robia žiakom aj rodičom. Vytlačili im tiež informačné letáky.

Škola však eviduje pokles počtu detí na vyučovaní. Riaditeľ základnej školy v Bystranoch Matej Mikula hovorí, že sa rodičia boja deti pustiť do kolektívu. Podľa odborníčky zatiaľ nie je potrebné školu zatvoriť.

Inkubačná doba ochorenia môže byť až 50 dní a aj preto sa s odstupom času postupne objavujú nové ohniská naprieč východom. Až na pár výnimiek sa všetky doterajšie prípady v lokalitách epidémie potvrdili u detí z osád.

Liečba hepatitídy je podľa primárky oddelenia infektológie prešovskej nemocnice Adriány Capákovej pomerne jednoduchá, ak ide o typického pacienta, čo je pediatrický pacient bez iných zdravotných komplikácií.

„Takí tvoria väčšinu hospitalizovaných pacientov z postihnutých oblastí, aktuálne dominuje výskyt v okresoch Snina, Svidník, Bardejov, sporadicky stále pretrváva ojedinelý výskyt v Prešove. Menší podiel hospitalizovaných tvoria dospelí, často v epidemiologickej súvislosti, napríklad pri výkone povolania,“ uviedla pre Korzár s tým, že nekomplikované vírusové ochorenie liečia vitamínmi a hepatoprotektívami a liečia sa aj pridružené sprievodné príznaky a diagnózy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie