fbpx

Putinov dekrét oživil túžby po Aljaške, na rane je aj Európa

FOTO TASR/AP

Ruský prezident Vladimír Putin v tichosti podpísal v minulom týždni dekrét o právnej ochrane historických nehnuteľností Ruska v zahraničí. Vyvolal tým nadšenie ruských armádnych blogerov. Niektorí z nich si ho totiž interpretujú ako základ pre budúci revanšizmus voči susedom Ruska alebo proti USA. Tam však takáto možnosť vzbudila iba pobavenú reakciu.

Putin dekrétom vyčlenil finančné prostriedky na vyhľadávanie, registráciu a právnu ochranu ruského majetku v zahraničí, vrátane majetku na niekdajších územiach ruského impéria a Sovietskeho zväzu. Vykonanie úlohy dostalo na starosť ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Parametre toho, čo je presne súčasný alebo dejinný ruský majetok, sú ale podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) z dekrétu nejasné.

„Kremeľ môže využívať ‚ochranu‘ svojho nárokovaného majetku v krajinách mimo svojich medzinárodne uznávaných hraníc na presadzovanie mechanizmov mäkkej sily v postsovietskych krajinách a susedných štátoch, ktorých cieľom je nakoniec vnútorná destabilizácia,“ uviedli analytici ISW .

Poukázali na to, že podpis dekrétu vyvolal nadšenú odozvu ruských provojnových blogerov. Podľa jedného z nich, ktorý na Telegrame používa prezývku „ Dvaja majori “, môže dekrét zahŕňať oblasti vo východnej a strednej Európe, časti Škandinávie, území strednej Ázie alebo Aljašku.

„Odporúčam začať na Aljaške. Kremeľ by sa mal zamerať aj na Besarábiu, Fínske veľkovojvodstvo, Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, stredoázijské štáty ruského Turkestanu, väčšinu pobaltských provincií a značnú časť Poľska,“ napísal bloger, ktorého sleduje takmer 540-tisíc ľudí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie