Najťažší deň vojny. Izrael sa po smrti 21 vojakov pýta, čo ďalej s Gazou

Ahmad Abu Latif, bol medzi 21 vojakmi IDF, ktorí tragicky prišli o život, keď slúžili svojej krajine v pásme Gazy. Zdroj: X/Uri Israel

Strata 21 vojakov izraelskej armády pri jedinom incidente dokazuje nebezpečenstvo pozemných operácií s veľkým množstvom výbušnín. Vyvoláva otázky ohľadom vojenskej stratégie, klesajúcej verejnej podpory vojny medzi Izraelčanmi a v neposlednom rade aj debatu, ako z patovej situácie premiér Netanjahu vykorčuľuje.

22. január bol pre Izrael najkrvavejším dňom od brutálneho útoku hnutia Hamas zo 7. októbra. Z dvadsiatich štyroch vojakov Izraelských obranných síl (IDF) zabitých počas jedného dňa boli traja výsadkári zabití v západnom Chán Júnise, kde armáda stále postupuje proti Hamasu.

Spoločnosť však viac znepokojuje zvyšných 21 záložných vojakov, ktorí zomreli pri incidente, ktorý sa odohral v utečeneckom tábore Maghází. Teda na území, nad ktorým by armáda mala mať kontrolu, lebo sa nachádza iba 600 metrov od hranice s Izraelom.

Nejasná príčina vybuchnutých rozbušiek

Izraelská armáda pôsobí v tábore Maghází od polovice decembra. Teraz sa na miese tímy vojakov zameriavajú na demolačné práce tunelov a budov.

V pondelok pripravoval tím tvorený prevažne zo záložníkov demoláciu dvoch objektov, o ktorých IDF tvrdí, že slúžili hnutiu Hamas na vykonanie jedného z útokov na susedný kibuc Kisufim, uvádza denník Haarec.

Dvaja vojaci, ktorí tím kryli počas inštalácie výbušní, boli zabití pred budovou dvoma strelami z ručného protitankového granátometu. Následne sa pripravené výbušniny vo vnútri budov odpálili, všetkých 19 vojakov bolo stále vo vnútri budovy.

Príčina výbuchov nie je jasná a podlieha vyšetrovaniu. Isté však je, že to je vysoká cena za pozemné operácie zahŕňajúce veľké množstvo výbušnín, ktorých IDF za posledné tri mesiace použili v operáciách stovky, ak nie tisíce.

Nejedná sa o prvý tragický scenár zapríčinený vybuchnutou náložou. 8.1. zahynulo šesť vojakov pri predčasnom výbuchu nálože, ktorá mala zničiť tunel pod centrálnym Pásmom Gazy, taktiež len niekoľko sto metrov od hraníc.

V oboch prípadoch mali IDF oblasť už nejaký čas pod kontrolou. Operačná kontrola však neznamená, že sa v oblasti nenachádzajú malé ohniská bojovníkov Hamasu, ktorí sú schopní zaútočiť, alebo že demolačné práce môžu prebiehať ako bežný inžiniersky projekt.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie