fbpx

Povstalci vyzvali humanitárnych pracovníkov z USA a Británie, aby do mesiaca opustili Jemen

Na archívnej snímke z 22. januára 2024 jemenskí povstalci húsíovia pochodujú počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy a proti leteckým útokom americkej armády na územie Jemenu na predmestí jemenskej metropoly Saná. Jemenskí povstalci húsíovia v stredu 24. januára v okolí prielivu Báb al-Mandáb zaútočili na dve nákladné lode plaviace sa pod vlajkou USA. Americké vojenské námorníctvo niektoré zo striel vypálených na lode zneškodnilo. Zdroj: FOTO TASR/AP

USA v noci na stredu podnikli dva ďalšie údery na pozície Iránom podporovaných povstalcov z radov húsíov v Jemene. Zasiahli ich stanovisko protilodných striel. Išlo o ďalšiu z odvetných akcií za údery povstalcov na obchodné lode v Červenom mori. Húsíovia v reakcii vyzvali amerických a britských členov misií OSN a humanitárnych organizácií, aby do mesiaca opustili Jemen.

V stredu posádka kontajnerovej lode plávajúcej pod vlajkou USA asi 80 kilometrov južne od jemenského prístavu Muchá ohlásila, že sa k plavidlu priblížil dron. Následne vo vzdialenosti zhruba 100 metrov došlo k explózii. Nikto z posádky nebol zranený a loď nebola poškodená, informovala britská agentúra pre námornú bezpečnosť Ambrey.

Máte mesiac nato, aby ste opustili Jemen

Jemenskí povstalci v stredu kvôli pokračujúcim odvetným úderom USA a Británie vyzvali amerických a britských členov misií OSN a humanitárnych organizácií, aby do mesiaca opustili Jemen. Urobili tak v liste adresovanom humanitárnemu koordinátorovi OSN Peterovi Hawkinsovi, ktorý je tiež Brit.

Húsíovia tiež vyzvali, aby zahraničné organizácie už nenajímali amerických a britských občanov k operáciám v Jemene.

Kvôli občianskej vojne, ktorá v Jemene trvá od roku 2014, sú asi tri štvrtiny jeho obyvateľov závislé od medzinárodnej pomoci. Ozbrojený konflikt v krajine si vyžiadal vyše 150-tisíc obetí a ďalšie desiatky tisíc ľudí zomreli na hlad či choleru. Podľa OSN táto vojna spôsobila jednu z najväčších humanitárnych katastrof na svete.

Útoky odsúdilo 24 krajín 

Biely dom v utorok večer vydal spoločné vyhlásenie 24 krajín, vrátane USA, Británie či Nemecka, ktoré odsudzujú „nelegálne a bezdôvodné“ útoky húsíjskích povstalcov ohrozujúcich medzinárodnú lodnú dopravu v oblasti Červeného mora a žiadajú ich ukončenie.

„Viac ako tridsať útokov, ktoré húsíovia od polovice novembra podnikli na obchodné a námorné plavidlá, predstavuje hrozbu pre všetky krajiny, ktoré sú závislé na medzinárodnej námornej doprave. Tieto útoky odsudzujeme a požadujeme ich ukončenie,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Ruská agentúra TASS s odvolaním sa na ruského veľvyslanca v Jemene informovala, že na rokovaniach o situácii v tejto krajine na Arabskom polostrove sa v stredu majú stretnúť veľvyslanci piatich štátov, ktoré sú stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN, teda USA, Británie, Francúzska, Ruska a Číny.

Šiitskí povstalci, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná útočia od novembra na komerčné plavidlá v oblasti. Tvrdia, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela v Pásme Gazy a na podporu, ktorú niektoré krajiny poskytujú izraelskej vláde. Tá začala vojenskú operáciu v Gaze v odvete na minuloročné októbrové teroristické útoky palestínskeho hnutia Hamas na južný Izrael.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie