fbpx

V Maďarsku zmarili pokus o puč. Krajne pravicoví Skýti chceli odzbrojiť políciu

Maďarská polícia zmařila ozbrojený pokus krajne pravicovej organizácie Skýti o puč. FOTO: Maďarská Polícia/KR NNI

Maďarská polícia zmarila ozbrojený pokus krajne pravicovej organizácie Szkita (Skýti) o puč. Asi 150 policajtov vykonalo razie na rôznych miestach krajiny a vypočulo osem ľudí, potvrdila polícia. Troch z nich polícia zadržala kvôli podozreniu z pokusu o násilné prevzatie moci.

V rámci rozsiahlej akcie policajnej zásahovej jednotky pri domových prehliadkach našli zbrane, muníciu, falošné osobné doklady a diplomatické pasy. Okrem toho policajti objavili aj dokumenty popierajúce existenciu maďarského štátu.

Podľa polície sa už v novembri na sociálnych sieťach objavilo video, v ktorom extrémisti ohlásili založenie organizácie Szkita a prevzatie moci, informuje iDNES.cz.

Rovnako vtedy uviedli, že začali s vyzbrojovaním „národných, slobodných, vojenských jednotiek“ a že chcú odzbrojiť políciu.

Úrady potom začali vyšetrovanie v súvislosti s prípravou násilnej zmeny ústavného poriadku.

Skýtmi je označovaný staroveký jazdecký kočovný národ, ktorý žil v stepných oblastiach Európy a Ázie. Údajní maďarskí Skýti sa usilovali o svoje oficiálne uznanie ako etnickej menšiny, čo ale maďarský parlament odmietol, uviedol spravodajský server 444.hu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie