fbpx

O niekoľko hodín ho udusia. Američan sa stane prvým človekom na svete, ktorého popravia dusíkom

Kenneth Eugene Smith bude pravdepodobne prvým človekom na svete, ktorého popravia plynom. Zdroj: alreporter.com

Väzeň sa nachádza v Alabame v cele smrti. Od podstúpenia prvej popravy plynným dusíkom na svete ho delí len niekoľko hodín.

Právnici Kennetha Eugena Smitha označili popravu dusíkom za krutý a nezvyčajný trest, Najvyšší súd USA aj nižší odvolací súd však popravu odmietli zablokovať.

Dusík sa má do trestancovho tela pumpovať cez masku až 15 minút, poprava je v Alabame naplánovaná na štvrtok 25.1.

Smith sa tak stane prvým človekom, ktorého popravia touto metódou nielen v USA, ale podľa Informačného centra trestu smrti kdekoľvek na svete.

Právnici väzňa, ktorý je v „cele smrti“ od roku 1996, v stredu večer povedali, že podajú ďalšie odvolanie na najvyšší národný súd v nádeji na 11-hodinový odklad.

Smith povedal začiatkom tohto týždňa, že čakanie na výsledok odvolania bolo ako „mučenie“.

58-ročného muža odsúdili spolu s komplicom v roku 1989 za vraždu 45-ročnej Elizabeth Sennettovej, ktorú vykonali 18. marca 1988. Za objednanú vraždu dostal 1000 dolárov (asi 920 eur). Žena bola zbitá krbovým náradím a bodnutá do hrudníka a krku. Jej smrť zinscenovali tak, aby vyzerala ako vlámanie a prepadnutie.

Scénku mal na svedomí jej manžel, zadlžený kazateľ. Objednal si vraždu vlastnej manželky, ktorú nafingoval ako krvavé prepadnutie. Motiváciou boli peniaze z poistenia. Keď sa vyšetrovatelia priblížili jeho odhaleniu, zabil sa.

Smithovho komplica Johna Forrest-Parkera popravili ešte v roku 2010.

Smith počas svojho procesu priznal, že bol pri vražde prítomný, ale povedal, že sa na útoku nezúčastnil.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva uviedol, že splyňovanie Smitha by sa mohlo rovnať mučeniu alebo inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu. Vyzval od popravy dusíkom upustiť.

V stredu si sudcovia odmietli vypočuť odvolanie a zamietli žiadosť o zastavenie popravy. Smithovi právnici uviedli, že sa opäť odvolajú na Najvyšší súd. Právnický tím argumentuje, že metóda s plynným dusíkom je netestovaná a údajne hrozí, že sa udusí vlastnými zvratkami.

Štát Alabama očakáva, že v priebehu niekoľkých sekúnd Smith stratí vedomie a v priebehu niekoľkých minút zomrie. Generálny prokurátor štátu Steve Marshall to označil za „azda najhumánnejší spôsob popravy, aký bol kedy vynájdený“.

Keďže lieky používané v smrtiacich injekciách sú čoraz nedostupnejšie, Alabama a ďalšie dva štáty USA schválili použitie hypoxie dusíka ako alternatívneho spôsobu popravy.

Alabama má jednu z najvyšších mier popráv na obyvateľa v USA. V súčasnosti v štáte čaká v cele smrti 165 ľudí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie