fbpx

Návrat zákonných interrupcií do Poľska. Premiér Tusk sľúbil zmierniť obmedzenia

Poľský premiér Donald Tusk. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

Poľský premiér Donald Tusk oznámil, že v súlade s predvolebnými sľubmi je pripravený predložiť parlamentu návrh zákona, ktorý by liberalizoval protipotratové predpisy. Nová poľská vláda v stredu už schválila návrh zákona, ktorý má zaistiť voľný prístup k núdzovej antikoncepcii. Prístup k potratom aj pilulke po nechránenom sexe bol za predchádzajúcej vlády prísne obmedzený.

Tusk v stredu uviedol, že jeho stredové zoskupenie Občianska koalícia je pripravené predložiť návrh povoľujúci „legálnu a bezpečnú interrupciu do 12. týždňa tehotenstva“. Doteraz nie je jasné, kedy by parlament mohol o oboch návrhoch hlasovať. Mimovládne organizácie obhajujúce práva žien vyzvali zákonodarcov, aby sa poponáhľali.

„Sme si vedomí, že legislatívna cesta k uspokojeniu spoločenského dopytu po legálnom, bezpečnom a bezplatnom prerušení tehotenstva ešte len začala,“ povedala Agnieszka Czerederecká z organizácie Štrajk žien, ktorá predtým organizovala protesty proti sprísneniu zákazu interrupcií.

Aj Antonina Lewandowská zo združenia na ochranu práv žien Federa označila premiérovo oznámenie za „prvú etapu maratónu“.

Poľsko je krajinou, v ktorej sú katolícke tradície veľmi silné. Potraty sú povolené len v prípade znásilnenia či incestu alebo v prípade, že je ohrozený život matky. V roku 2020 ústavný súd, stojaci na strane vtedajšej konzervatívnej vlády, vyhlásil potraty z dôvodu poškodenia plodu za protiústavný.

Európsky súd pre ľudské práva v decembri odsúdil Poľsko za porušenie práva na rešpektovanie súkromného života. Stalo sa tak potom, čo mladej žene bolo zabránené v prístupe k prerušeniu tehotenstva kvôli vade plodu.

Ľavica, ktorá je súčasťou novej vládnej koalície strán, ktoré vlani v októbri vyhrali voľby, predložila parlamentu dva vlastné návrhy, ktoré majú skoncovať s trestami za pomoc pri interrupciách a liberalizovať potratové predpisy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie