fbpx

Si stále panna? pýtal sa učiteľ žiačky na katolíckej škole. Potom platil za mlčanie

Ilustračná fotografia. Zdroj: freepik.com

Katolícka stredná škola Trinity v anglickom mestečku Woodford Green má za sebou netypický škandál. Učiteľ biológie Enda Feeney cez dva roky posielal jednej svojej žiačke textové správy so sexuálnym podtextom. Študentka sa to rozhodla využiť a požadovala od neho peniaze za to, že o tom pomlčí. 

Učiteľ jej nakoniec zaplatil 500 libier (takmer 600 eur). Celá aféra ale skončila u polície a úrady Feeneymu na odporúčanie špeciálnej komisie doživotne zakázali učiť.

„Si stále panna?“ takto začínala jedna zo správ, ktoré učiteľ svojej študentke poslal. Feeney neskôr policajtom priznal, že ho dievča priťahovalo a v ďalšej konverzácii na sociálnych sieťach jej ponúkal svoje bozky a maznanie, informoval britský denník The Independent.

Na ďalšie správy študentka podľa britských médií reagovala nechápavo, napriek tomu s ňou Feeney ale ďalej komunikoval rovnakým spôsobom. „Páčiš sa mi, takže by naše stretnutie do značnej miery zodpovedalo tomu, čo si zo srdca prajem,“ takto vtedy 54-ročný učiteľ odpovedal žiačke katolíckej strednej školy na otázku, prečo sa s ňou chce vidieť.

Študentka sa po tejto správe ale otočila a začala sa Feeneymu vyhrážať s tým, že pokiaľ jej nezaplatí tri tisíc libier (3 500 eur), všetko nahlási priamo vedeniu školy. Sám Feeney potom pri výsluchu policajtom prezradil, že s dievčaťom urobil dohodu a za jej mlčanlivosť jej zaplatil. „Chcel som zastaviť všetky tie nezmysly,“ uviedol.

Feeney ale má okrem toho aj svoju vlastnú verziu. Vo svojej výpovedi totiž uviedol, že ho študentka provokovala. Ich komunikácia podľa neho začala vo chvíli, keď si ako vtedajší učiteľ stiahol Instagram a začal dotyčnú študentku sledovať.

„Chcela vedieť, kto som, a keď sme si nejaký čas písali, tak sa spýtala, koľko mám rokov. Odpovedal som že 54 a ona sa spýtala, či chcem byť jej sugar daddy (anglický výraz pre vzťah so značne staršou osobou, ktorý je finančne motivovaný) a ja som súhlasil. Neskôr mi sľúbila, že sa môžem tešiť na nezbedné fotografie,“ vyhlásil Feeney a dodal, že ju naozaj miloval a bol ňou priam posadnutý.

Feeney vyučoval na škole od roku 1987 a žiaci spoločne s učiteľským zborom celý prípad nahlásili v roku 2021. V tom istom roku preto Feeneyho vedenie školy zbavilo funkcie. Zvláštna komisia v týchto dňoch Feeneymu po jeho priznaní udelila doživotný zákaz výkonu povolania učiteľa. Zástupkyňa britského tajomníka pre vzdelávanie Sarah Buxceyová, ktorá komisii predsedá, uviedla, že po starostlivom preskúmaní nemôže Feeney ďalej vykonávať povolanie učiteľa, pretože prišiel aj o dôveru verejnosti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie