fbpx

Nehodný spojencov NATO, hodnotia Američania výrok Fica. Pridali aj varovanie

Na snímke vľavo vlajka USA, vpravo premiér SR Robert Fico. Zdroj: pixabay.com, TASR - Henrich Mišovič

Ambasáda Spojených štátov na Slovensku „kategoricky“ odmietla tvrdenie slovenského premiéra Roberta Fica, že Ukrajina je pod vplyvom USA. Výrok označila za nehodný spojencov NATO. Zdôraznila, že v prípade napadnutia by sa Američania postavili aj za Slovensko. Fico sa v stredu v Užhorode zišiel s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom.

„Ak by Rusi zabrali napríklad len jeden meter slovenského územia, nikdy by sme nepovedali: ‚Rusko je príliš silné, vzdajme to.‘ Nikdy by sme sa kvôli vlastným záujmom nepoddali zastrašovaniu,“ napísalo vo vyhlásení americké veľvyslanectvo na Slovensku s tým, že by Spojené štáty a ďalší spojenci v NATO stáli po boku slovenského ľudu a bránili by ho.

Američania tak reagujú na Ficove nedávne slová, že Ukrajina nie je suverénna krajina, ale je úplne pod vplyvom USA. „To sú slová nehodné spojencov Severoatlantickej aliancie,“ odkazuje ambasáda. Fico tiež povedal, že by si Ukrajinci nemali myslieť, že sa im podarí územie stratené vo vojne s Ruskom niekedy získať späť. Vraj sa majú pripraviť na bolestivý kompromis.

Vyhlásil okrem iného, ​​že Ukrajina je skorumpovaná a znovu vystúpil proti jej prijatiu do NATO. V predvečer svojej stredajšej návštevy potom poprel, že by sa ukrajinskej metropoly priamo dotýkala vojna. Kyjev pritom opakovane čelí ruským vzdušným útokom.

„Stojme všetci za Ukrajinou, pretože je to správne. Ak ustúpime, ak zlyháme, ak sa poddáme diktátorom, história nám ukazuje, čo sa stane. Budeme ďalší na rane,“ píše aj americké veľvyslanectvo.

Pri svojej návšteve ukrajinského Užhorodu už bol Fico podstatne zmierlivejší. Pri rokovaní s premiérom Denysom Šmyhalom povedal, že Slovensko chce jeho krajine pomôcť, aj keď môže mať na niektoré veci iný názor. Spolu s ukrajinským premiérom tiež podpísal vyhlásenie, v ktorom sa zaviazal, že Slovensko bude aj naďalej podporovať ukrajinskú integráciu v úniových štruktúrach a taktiež sa bude podieľať na obnove Ukrajiny. Je vraj tiež pripravený na ďalšiu spoluprácu smerujúcu k obnoveniu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.

„So slovenským premiérom Robertom Ficom sme dosiahli dohodu v rade dôležitých otázok. Slovenská vláda nebude blokovať nákup zbraní a vybavenia Ukrajinou od slovenských firiem. Slovensko podporí program Ukraine Facility, ktorý predpokladá poskytnutie 50 miliárd eur zo strany EÚ Ukrajine. Napriek všetkým politickým výzvam rozvíjame v našich vzťahoch politiku „nového pragmatizmu“,“ napísal po stretnutí ukrajinský premiér.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie