fbpx

Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou. Výrobky známych značiek môžete mať doma aj vy

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR

Úrad verejného zdravotníctva SR vydal upozornenie pred nebezpečenstvom určitých kozmetických výrobkov, ktoré do systému Safety Gate/RAPEX nahlásili kontrolné orgány viacerých krajín. Ide o systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch.

Nebezpečné výrobky nahlásili kontrolné orgány v Českej republike, Nemecku, Španielsku a Maďarsku. Niektoré výrobky sa však môžu vyskytovať aj na Slovensku a môžete ich mať doma aj vy.

Vo väčšine produktov sa nachádza látka Butylphenyl Methylpropional, čo je v rozpore s nariadením EP a Rady č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch. Látku pozastavila Európska únia ešte v roku 2022. Figuruje na zozname 26 najznámejších alergénov, píšu noviny.sk.

Na zoznam sa dostali viaceré šampóny, ako Pantene Pro-V od značky Pantene, Loreal Paris Elvive od L’OREAL PARIS, Softly Liss con oli preziosi od Palmolive či GLISS – Shampoo Supreme Oil Elixir od značky TESTANERA.

Medzi nebezpečnými vlasovými produktami sa objavili laky na vlasy Lacca per capelli značky Amalfi aj Studio line Fix & Shine od L’OREAL PARIS aj penové tužidlo Styling Mousse Flexible značky Nivea.

Upozornenie neobišlo ani produkty určené na čistenie pleti ako Gel Detergente značky Nivea.

Na zozname však vo veľkej miere dominujú parfumované a toaletné vody. Ide napríklad o produkty Frequence Fruity No001 Eau de Parfum for man a Eau de Parfum for women značky LORIS, Bobbi Hecco woman Eau de Parfum (VBEP/37) od Vittorio Bellucci, Terre selvagge od ITALIEQUALI alebo Eau de Parfum Natural Spray Vaporisateur značky Burberry.

Kompletný zoznam závadných výrobkov nájdete na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie