fbpx

Naj mesto roku 2024 nájdete v Amerike. Striebro si uchmatla Afrika, bronz Európa

Naj mestom 2024 sa stal americký New York. Zdroj: Unsplash/Andreas Niendorf

Rebríček časopisu Time Out vyhralo mesto, ktoré je často hlavnou postavou obľúbených televíznych seriálov a filmov, inšpiruje množstvo skladieb a umenia – a je jednou z najznámejších destinácií na svete. Najlepším mestom roku 2024 sa stal americký New York.

Časopis vykonal prieskum medzi približne 20-tisíc obyvateľmi miest na celom svete, aby zostavil najnovší rebríček. Rozhodovali faktory ako dostupnosť a kvalita jedla, architektúra či kultúrne dianie. Ako hovorí Time Out, cieľom rebríčka je poskytnúť „inšpiráciu pre cestovanie“, ale aj „globálnu snímku o živote v meste“.

Množstvo múzeí aj prosperujúca divadelná scéna boli časopisom označené ako dôvody, prečo sa obľúbené americké mesto prebilo na prvé miesto v rebríčku. Svoju úlohu zohrala aj jeho globálna povesť – NYC označili ako miesto, kam by sa ľudia z celého sveta najradšej presťahovali.

Na druhom mieste sa umiestnilo Kapské Mesto v Juhoafrickej republike. Podľa prieskumu ide o mesto, ktoré „každý jeden respondent prieskumu“ označil za „krásne“, nepochybne vďaka úžasnej kombinácii mora, mestskej panorámy a horského prostredia. Time Out vyzdvihol aj miestne možnosti kultúry – od letných nocí v miestnych múzeách až po divadelné predstavenia v Theater on the Bay.

V Kapskom meste vyrástla aj Katy Scottová, ktorá povedala, že ho považuje za „azda najnenáročnejšie pobrežné mesto na svete“. Páči sa jej okolitá príroda, dobré reštaurácie, nedotknuté vínne farmy aj luxusný nočný život. Upozorňuje však na to, že „tieto veci nie sú dostupné pre väčšinu občanov“.

„Južná Afrika možno oslavuje 30 rokov demokracie, ale nerovnosť v mestách je výraznejšia než kedykoľvek predtým,“ hovorí a dodáva, že aby ste skutočne pochopili mesto a ľudí, musíte vystúpiť z turistickej bubliny a vydať sa na výlet na Robben Island alebo do múzea District Six. „Obe ponúkajú jedinečný a silný pohľad na históriu Južnej Afriky,“ dodáva Scottová.

Ktoré európske mesto sa umiestnilo na 3. priečke a ako vyzerá celý rebríček Najlepších miest roku 2024?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie