fbpx

Miliardár chce rozširovať svoj prístav, dedinčania protestujú: Našu pôdu si vziať nenecháme

Dedina Pulicat hneď vedľa rovnomenného jazera, ktoré môže kvôli rozšíreniu prístavu zaniknúť. Zdroj: Wikimedia/Gowtham Sampath - Own work

Tisícky dedinčanov v juhoindickom štáte Tamilnádu bojujú proti návrhu na rozšírenie prístavu, ktorý vlastní jeden z najbohatších ľudí sveta, miliardár Gautam Adani.

Ľudia, z ktorých väčšina sa živí rybolovom, tvrdia, že rozšírenie prístavu v malej dedine Kattupalli na pobreží Bengálskeho zálivu by zaplavilo ich pozemky a ohrozilo ich živobytie. Firma Adani Ports to popiera.

Viacúčelový prístav s rozlohou takmer 135 hektárov, ktorý pôvodne postavil indický konglomerát Larson & Toubro, získal Adani Ports ešte v roku 2018. Firma neskôr navrhla rozšíriť ho viac ako 18-násobne. Nárokuje si na časti pozemkov pozdĺž pobrežia.

Podľa plánu by rozšírenie zvýšilo nákladnú kapacitu prístavu z 24,6 na 320 metrických ton ročne a vytvorilo by nové železničné a cestné siete, ktoré by posilnili obchodnú konektivitu v regióne.

Rybári vo viac ako 100 mestách a dedinách okolo pobreží však tvrdia, že rozšírenie prístavu by vážne ovplyvnilo ich prácu. „Počet druhov rýb, ktoré sa tu nachádzajú, už výrazne klesol. Akákoľvek expanzia by jej populáciu ešte viac vyčerpala,“ tvrdí rybárka z regiónu Rajalakshmi.

Rozšírenie sa stretlo aj s odporom ochrancov životného prostredia, ktorí tvrdia, že plán by viedol k masívnej erózii pobrežia a strate biodiverzity, najmä pôvodných druhov rýb a krabov, kreviet a malých korytnačiek, ktoré sa v regióne vyskytujú. Environmentalistka Meera Shahová tvrdí, že by mohlo „zničiť“ aj slané jazero Pulicat, druhé najväčšie v krajine.

Pobrežný úsek funguje v súčasnosti ako bariéra medzi jazerom a Bengálskym zálivom. Región však v posledných rokoch zažíva rozsiahle znečistenie životného prostredia a pobrežnú eróziu, dodala Shahová. Ak by sa tu uskutočnila ďalšia výstavba, pobrežie by sa ďalej zmenšovalo, čo by „viedlo k splynutiu jazera a mora“.

Hovorca Adani Port však tieto obvinenia odmietol a označil ich za „nemiestne“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie