fbpx

Miss Japan vyhrala modelka ukrajinského pôvodu. Domáci zostali udivení: Veď sa v Japonsku ani nenarodila

Carolina Shiino je prvou naturalizovanou občiankou Japonska ktorá sa stala Miss Japan. Jej víťazstvo vyvolalo zmiešané reakcie. "Vnímala som rasové bariéry," povedala po tom, čo ju korunovali. Zdroj: missnippon.jp

„Bolo náročné, aby ma akceptovali ako Japonku. Vnímala som aj rasové bariéry,“ povedala uplakaná Carolina Shiino v bezchybnej japončine po tom, čo ju v pondelok korunovali za Miss Japonsko.

26-ročná modelka, ktorá sa narodila na Ukrajine, sa presťahovala spolu s rodinou do Japonska, keď mala iba päť rokov. Vyrastala v Nagoji.

Je prvou naturalizovanou japonskou občiankou, ktorá súťaž vyhrala. Jej víťazstvo v krajine znovu podnietilo diskusiu o tom, čo znamená byť Japonkou. Zatiaľ čo niektorí hovoria o jej víťazstve ako o „znamení doby“, iní vravia, že nevyzerá tak, ako by „Miss Japan“ mala vyzerať.

Nejde pritom o prvé „exotické“ víťazstvo v súťaži. Pred takmer 10 rokmi súťaž vyhrala Ariana Miyamoto, prvá bi-rasová režna, ktorej matka je Japonka a otec Afroameričan. Jej víťazstvo vtedy vyvolalo otázky, či by mala byť osoba zmiešanej rasy spôsobilá vyhrať súťaž.

Skutočnosť, že Shiino nemá japonských rodičov, rozrušila na sociálnych sieťach niektorých Japoncov: „Táto osoba nie je ani mix s Japoncom, ale 100 % čistou Ukrajinkou. Áno, je krásna, ale toto je ‚Miss Japan‘. Kde je tá japonskosť?“ komentoval súťaž divák na sieti X.

„Ak by bola polovičná Japonka, určite by to nebol problém. Ale etnicky je 0 % Japonka, v Japonsku sa ani nenarodila,“ uviedol ďalší.

Iní sa pýtali, či bol výber modelky narodenej na Ukrajine politickým rozhodnutím: „Keby sa narodila ako Ruska, nevyhrala by. Ani náhodou. Kritériom je teraz zrejme politické rozhodnutie. Smutný deň pre Japonsko,“ napísal ďalší komentujúci.

Po vyhlásení výsledkov povedala organizátorka súťaže Miss Japan Grand Prix Ai Wada, ,že podujatie „nám dalo príležitosť prehodnotiť, čo je japonská krása“. Dodala: „Po dnešnom výsledku som presvedčená o jednej veci… Japonská krása neexistuje vo vzhľade ani v krvi, ale existuje pevne v našom srdci.“

Odzrkadľuje to, čo Shiino oznámila na Instagrame začiatkom minulého roka, keď získala japonskú štátnu príslušnosť, a povedala, že „možno nevyzerá ako z Japonska“, ale jej myseľ sa „stala japonskou“, pretože v krajine dospievala.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie