fbpx

Hodiny posledného súdu ukazujú 90 sekúnd do polnoci, môže za to vojna aj klíma

Na snímke člen akademického časopisu Bulletin of the Atomic Scientists nastavuje hodiny posledného súdu (Doomsday Clock), ktoré ukazujú, ako blízko je naša planéta k úplnému zničeniu v utorok 23. januára 2024 v National Press Club Broadcast Center vo Washingtone. Tento rok v januári 2024 zostanú hodiny nastavené na 90 sekúnd pred polnocou. FOTO TASR/AP The Bulletin of the Atomic Scientists announces the latest decision on the "Doomsday Clock" minute hand, Tuesday, Jan. 23, 2024, at the National Press Club Broadcast Center, in Washington. This year, Jan. 2024, the clock will remain set to 90 seconds to midnight. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Do absolútnej skazy svetu zostáva už len pomyselných 90 sekúnd, oznámili správcovia symbolických hodín posledného súdu (Doomsday Clock). Ide o rovnaký časový údaj ako vlani, keď sa hodiny posunuli o desať sekúnd bližšie k riziku katastrofy globálnych rozmerov v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ktorá je aj tento rok jednou z príčin zhoršenej prognózy spolu s klimatickou krízou či umelou inteligenciou.

Hodiny možno vrátiť späť, ale vlády a ľudia musia urýchlene konať, zdôraznili vo vyhlásení správcovi hodín. Minuloročný posun na 90 sekúnd do polnoci, ktorá symbolizuje koniec sveta, znamenal najpesimistickejšie hodnotenie od vzniku hodín v roku 1947, kedy ich vytvoril „otec atómovej bomby“ Robert Oppenheimer a ďalší fyzici.

Na umiestnenie ručičiek má podľa vyhlásenia správcov vplyv „rusko-ukrajinská vojna a zhoršenie dohôd o obmedzení jadrových zbraní, klimatická kríza a oficiálne označenie roku 2023 za najteplejší rok v histórii, rastúca sofistikovanosť technológií genetického inžinierstva a dramatický rozvoj generatívnej umelej inteligencie, ktorá by mohla zosiliť dezinformácie a poškodiť globálne informačné prostredie, čo by sťažilo riešenie väčších existenčných problémov“.

Americký Bulletin amerických jadrových vedcov (BAS) každoročne oznamuje aktuálnu pozíciu minútovej ručičky na pomyselných hodinách posledného súdu. Symbolické hodiny umiestnené na Chicagskej univerzite majú slúžiť ako upozornenie na to, ako je ľudstvo blízko zničenia planéty pomocou nebezpečných technológií. Polnoc znamená katastrofu globálnych rozmerov, ako je jadrová vojna či nezvratná zmena klímy.

O každoročnej aktualizácii polohy minútovej ručičky rozhodujú v posledných rokoch okrem odborníkov na fyziku aj ekológovia a viac ako desiatka nositeľov Nobelových cien.

„Nenechajte sa mýliť: prenastavenie hodín na 90 sekúnd do polnoci nie je známkou toho, že svet je stabilný. Práve naopak. Vlády a komunity na celom svete musia naliehavo konať. A Bulletin naďalej dúfa – a je inšpirovaný tým, že na čele tejto iniciatívy stojí mladšia generácia,“ uviedla vo vyhlásení predsedníčka BAS Rachel Bronsonová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie