fbpx

Ekonomický vplyv migrácie na Európu: Koľko ich prišlo a ktoré krajiny ich doslova potrebujú?

Ilustračná fotografia. Zdroj: pixabay.com, TASR - Jaroslav Novák

Nedávny nárast migrácie v dôsledku vojny, autoritárstva a nestability znamená, že vysídlené osoby hľadajú útočisko ako migranti, utečenci alebo žiadatelia o azyl, čo má rôzny vplyv na sociálno-ekonomickú krajinu Európy a jej štátov. Informoval o tom portál euronews.com.

Keďže niektoré štáty nedokážu svojim občanom zabezpečiť bezpečnosť a ochranu, veľký počet ľudí z týchto krajín sa snaží migrovať do oblastí, ktoré najlepšie zodpovedajú ich sociálnym a ekonomickým záujmom. Vysídlení hľadajú útočisko ako migranti, utečenci alebo žiadatelia o azyl a majú rôzny vplyv na sociálno-ekonomické prostredie európskych štátov.

Niektorí sa domnievajú, že migranti preháňajú štátne pokladnice tých európskych štátov, ktoré nie sú schopné finančne začleniť týchto nových prisťahovalcov, čo vedie ku krátkodobému daňovému zaťaženiu v dôsledku vysokých sociálnych nákladov a nízkej miery zamestnanosti. Naopak, migranti sú schopní konštruktívne prispievať k fiškálnym výhodám tým, že vstupujú na trh práce a prispievajú do verejných financií takých krajín, ktoré sú schopné vybudovať kapitálové štruktúry na prispôsobenie sa zvýšenej ponuke pracovnej sily.

Koľko ich prišlo do Európy?

Podľa oficiálnych správ migrovalo do EÚ v roku 2022 takmer 3,5 milióna ľudí ako utečenci so štatútom azylu. Podľa Európskej rady dostalo v roku 2023 dočasnú ochranu v EÚ približne 4,2 milióna Ukrajincov. Od ruskej invázie na Ukrajinu dostali v európskych štátoch dočasnú ochranu viac ako štyri milióny Ukrajincov.

Sýrčania a Afganci sú aj naďalej najväčšou skupinou žiadateľov o azyl v EÚ, pričom v roku 2023 bolo podľa Agentúry Európskej únie pre azyl podaných približne 100 000 žiadostí. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa v roku 2022 do Európy dostalo celkovo 213 896 migrantov. Migranti z niekoľkých afrických krajín, ako je Alžírsko a Líbya, tiež údajne hľadajú ochranu v Európe.

Každá európska krajina má odlišný prístup k masívnemu vysídľovaniu. Po tom, čo ročná čistá migrácia dosiahla v roku 2022 rekord 745 000, britská vláda oznámila plány na zníženie počtu migrantov. Nedávno sa vo Francúzsku búrlivo diskutovalo o návrhu zákona, ktorý zjavne sprísnil pravidlá pre migrantov.

Aj Nemecko sa snaží prehodnotiť svoju migračnú politiku po tom, čo v roku 2023 dostalo najväčší počet žiadostí o azyl a napriek tomu, že ťaží z migrantov v sektore práce. Taliansko zaznamenalo prudký nárast migrantov po mori a teraz plánuje postaviť dve centrá v Albánsku, ktoré by hostili až 36 000 migrantov ročne. Španielsko bude tiež musieť prehodnotiť kontúry svojej migračnej politiky po prijatí rekordných 13 000 migrantov v dôsledku politických nepokojov v Afrike.

Ktoré krajiny potrebujú najviac imigrantov?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie