fbpx

Dexit? Líderka AfD chce v Nemecku organizovať referendum o odchode z EÚ

Líderka AfD Alice Weidelová. Zdroj: reprofoto X/Alice Weidel

Líderka nemeckej krajne pravicovej strany Alternative für Deutschland Alice Weidelová uviedla, že jej strana bude viesť kampaň za hlasovanie o členstve v EÚ v štýle Brexitu, ak sa dostane k moci. Odchod Spojeného kráľovstva z únie označila za vzorový príklad.

Weidelová pre Financial Times povedala, že rozhodnutie Spojeného kráľovstva by bolo pre Nemecko „správne“ a že „dexit“ by posilnil sebaurčenie krajiny.

„Je to vzor pre Nemecko, že ľudia môžu urobiť takéto suverénne rozhodnutie,“ povedala.

Bolo to jedno z prvých verejných vyhlásení strany od začiatku vlny celonárodných protestov proti AfD, ktoré vyvolalo odhalenie, že poprední členovia sa zúčastnili na tajnom stretnutí, na ktorom sa diskutovalo o „hlavnom pláne“ masových deportácií cudzincov a držiteľov nemeckých pasov.

Weidelová označila odhalenie za „škandalózne“ a uviedla, že strana chcela len využiť zákon na repatriáciu ľudí, ktorí nemali právo zostať v Nemecku. „AfD je strana, ktorá stojí za presadzovaním zákonov tejto krajiny,“ povedala.

Následné pouličné protesty v Nemecku proti AfDnabrali cez víkend na intenzite. Odhaduje sa, že viac ako milión ľudí sa zúčastnilo na 90 rôznych demonštráciách po celej krajine.

Polícia bola nútená predčasne ukončiť najmenej dve podujatia v Hamburgu a Mníchove z dôvodu veľkého počtu účastníkov, keďže prišlo násobne viac ľudí, ako úrady či organizátori predpokladali.

V Berlíne aj napriek nízkym teplotám protestovalo viac ako 100-tisíc ľudí. Pochod, ktorý sa mal presunúť cez vládnu štvrť, pre obrovský počet ľudí odvolali.

Weidelová je bývalou investičnou bankárkou, stranu vedie od 2022. Povedala, že kým sa pristúpi k referende o Dexite, vláda pod vedením AfD sa zameria na reformu Európskej únie a odstránenie jej „demokratického deficitu“ okrem iného tým, že zníži právomoci Európskej komisie ako „nevolenej exekutívy“.

„Ak nie je reforma možná, ak sa nám nepodarí obnoviť suverenitu členských štátov EÚ, mali by sme nechať rozhodnúť ľudí – tak ako to urobila Británia,“ povedala. „A mohli by sme mať referendum o Dexite, vystúpení Nemecka z EÚ.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie