fbpx

Rakúšania zadržali extrémistu, ktorý bol v kontakte s útočníkom z Teplárne

Na snímke policajti po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022. Streľba v centre Bratislavy si vyžiadala dvoch mŕtvych. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Polícia vo Viedni pri raziách proti pravicovým extrémistom zadržala mladíka, ktorý bol podľa médií v kontakte s páchateľom útoku na gaybar Tepláreň v Bratislave. Informoval o tom denník Der Standard.

Zatýkanie a domové prehliadky sa konali na základe vyšetrovania spravodajskej služby DSN a krajinského úradu pre podozrenie z extrémizmu, ktoré sa zameralo na členov internetovej pravicovo teroristickej skupiny Feuerkrieg Division. Tí sa s podobne zameranými ľuďmi spájali prostredníctvom šifrovaných kanálov na komunikačnej platforme Telegram.

Medzi zadržanými je dvadsaťročný mladík, na ktorého sa spravodajcovia zameriavajú už dlhšiu dobu. Vlani v máji u neho vykonali domovú prehliadku. Podľa denníka Kronen Zeitung tento muž ešte ako neplnoletý písal na chate o bombových útokoch proti židom a moslimom.

Bol tiež v kontakte so Slovákom, ktorý v októbri 2022 pred bratislavským gaybarom Tepláreň zastrelil dvoch ľudí. Páchateľ vtedy spáchal samovraždu.

Vyzýval k útokom v USA

Zadržaný Viedenčan tiež vyzýval k útokom v Spojených štátoch za použitia bômb a strelných zbraní. Muži zákona u neho doma našli pušky, návody na výrobu bômb a strelných zbraní pomocou 3D tlačiarne a predmety s nacistickou tematikou. Muž, ktorý mal predtým zbrojný preukaz, dostal zákaz držania zbraní.

Podľa rakúskeho ministerstva vnútra predstavuje v boji proti pravicovému extrémizmu v súčasnosti najväčšiu výzvu takzvaná nová pravica, ktorá sa usiluje o intelektuálnu obnovu tejto ideológie z kraja politického spektra.

Ide najmä o rakúsku odnož xenofóbneho identitárneho hnutia a zoskupenia Die Österreicher – DO5, ktoré v roku 2019 založili aktivisti identitárneho hnutia. Títo extrémisti využili krízu z posledných rokov, teda pandémiu covidu-19, ruskú inváziu na Ukrajinu a rast životných nákladov na to, aby „posilnili svoje štruktúry a propagandu“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie