fbpx

Bitcoiny ETF nemajú šancu prežiť, povedal v Davose šéf fondu Grayscale

Generálny riaditeľ spoločnosti Grayscale, Michael Sonnenshein. Zdroj: X/Goku

Väčšina z 11 investičných fondov na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF), ktoré minulý týždeň schválila americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC), neprežije. Na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose to v rozhovore s televíziou CNBC povedal šéf spoločnosti Grayscale Michael Sonnenshein. Bitcoin dnes ďalej oslabuje a klesol pod 41-tisíc dolárov (takmer 38-tisíc eur).

Fond spoločnosti Grayscale je najväčší na svete, v správe má aktíva za viac ako 25 miliárd dolárov (takmer 23 miliárd eur). V pomere s ďalšími emitentmi má však ETF Grayscale Bitcoin Trust najvyšší poplatok, účtuje si 1,5 percenta. Niektorí emitenti bitcoinových ETF si po obmedzenú dobu neúčtujú žiadne poplatky, ktoré mierne zvýšia až postupne. Väčšina schválených ETF má poplatky 0,2 až 0,4 percenta.

Sonnenshein vysoké poplatky v rozhovore obhajujú tým, že ETF spoločnosti Grayscale je najväčší na svete, má za sebou úspešných desať rokov a diverzifikovanú základňu investorov. Ostatní majú podľa neho nižšie poplatky preto, že ich produkty za sebou nemajú žiadnu históriu a emitenti sa snažia prilákať investorov.

Šéf spoločnosti Grayscale odhaduje, že dva alebo tri bitcoinové fondy dosiahnu dostatočný objem aktív, aby mohli efektívne fungovať a udržať sa na trhu. Ostatné produkty podľa neho možno nebudú mať dostatočnú podporu a môžu byť z trhu stiahnuté.

Od schválenia SEC pritiahli najviac investorov fondy ETF od investičných spoločností BlackRock a Fidelity. Fond iShares Bitcoin ETF spoločnosti BlackRock nazhromaždil k 17. januáru aktíva v správe za 1,07 miliardy dolárov (918 miliónov eur) a fond Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF potom aktíva za 874,6 milióna dolárov (802 miliónov eur), ukázali údaje spoločnosti JP Morgan. Fond ETF spoločnosti Grayscale naopak zaznamenal za rovnaké obdobie odliv aktív za 1,62 miliardy dolárov (148 miliardy eur).

Bitcoin dnes krátko popoludní podľa špecializovaného servera CoinDesk za uplynulých 24 hodín odpisoval 2,2 percenta a pohyboval sa okolo 41 430 dolárov (okolo 38-tisíc eur). Predtým klesol až na 40 617,60 dolárov (vyše 37-tisíc eur). Od začiatku roka táto najznámejšia kryptomena odpísala vyše šesť percent. Po schválení bitcoinových ETF sa cena bitcoinu minulý týždeň krátko dostala až na 49-tisíc dolárov (takmer na 45-tisíc eur).

Výskumná spoločnosť CryptoQuant v decembri prognózovala, že bitcoin po schválení ETF klesne v nasledujúcom mesiaci až na 32-tisíc dolárov. Podľa expertov je možné, že pozitívne očakávania sa už premietli do ceny a že niektorí investori už po odznení priaznivých správ bitcoiny predávajú.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie