fbpx

Zosuv pôdy v Číne zavalil 47 ľudí, hlásia dve obete

Záchranári zasahujú po zosuve pôdy, ku ktorému došlo v provincii Jün-nan na juhu Číny v pondelok 22. januára 2024. Zdroj: FOTO TASR/Sin-chua

Zosuv pôdy v horskej oblasti na juhozápade Číny zavalil v pondelok ráno 47 ľudí. S odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu CCTV a agentúru Nová Čína o tom informuje agentúra AFP, ktorá o zasypaných píše ako o „pochovaných“. Aká je šanca na ich záchranu, nie je jasné. Teploty v oblasti sa pohybujú tesne pod nulou.

Nešťastie sa zo zatiaľ nespresnených príčin odohralo o 5:51 miestneho času (v nedeľu o 22:51 SEČ) v dedine Liang-šuej v provincii Jün-nan, ktorá leží pri hraniciach s Barmou. CCTV uviedla, že zosuv postihol ľudí z 18 domácností. Mŕtve telá dvoch ľudí našli záchranári popoludní miestneho času. Viac ako 500 obyvateľov dediny bolo evakuovaných.

Do pátracej akcie po zavalených je nasadených vyše 1000 záchranárov, desať bagrov a 33 hasičských vozidiel. Na jednom z videí z miesta je vidieť skupinu záchranárov v oranžových kombinézach a prilbách, ako sa pohybujú po troskách tunajších stavieb. Ďalšie zábery ukazujú zasneženú krajinu a niekoľko pobúraných budov.

Agentúra DPA s odvolaním sa na čínske médiá napísala, že okolo poludnia miestneho času našli záchranári jedného preživšieho. Príčina zosuvu pôdy nebola bezprostredne známa. Zábery, ktoré na sociálnych sieťach priniesla lokálna televízia, ukazujú záchranárov prehľadávajúcich hromady zrúteného muriva v oblasti vysokých hôr pokrytých snehom.

V provincii Jün-nan sú zosuvy pôdy bežné, píše AFP s tým, že ide o prevažne odľahlý región so strmými horskými pásmami na okraji Tibetskej náhornej plošiny. V oblasti sa zosuvy pôdy odohrávajú opakovane, najmä po silných dažďoch.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie