fbpx

Zomrel Ivan Letko, známy herec a pedagóg. Mal 89 rokov

Vo veku 89 rokov zomrel herec a pedagóg Ivan Letko. Pre TASR to potvrdil jeho vnuk Daniel Gajdoš.

Letko pôsobil v divadle, filme, dabingu aj televízii. Popri hereckej kariére bol viac ako 30 rokov pedagógom na katedre herectva a réžie na bratislavskej Vysokej škole múzických umení. Narodil sa 9. decembra 1934 vo Farnej pri Leviciach.

Ivan Letko sa narodil 9. decembra 1934 vo Farnej pri Leviciach. Vyrastal v Hlohovci, kde už popri štúdiu na gymnáziu pôsobil v ochotníckom divadle. V roku 1956 ukončil štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, potom 10 rokov pôsobil v Divadle SNP v Martine. V roku 1967 sa stal členom činohry Novej scény v Bratislave, kde pôsobil aj ako umelecký šéf.

Na divadelných doskách stvárnil približne 150 postáv. Vynikol najmä vo výrazne vyhranených tragikomických charakteroch ako Valér v Moličrovom Tartuffovi (1966), Happy v Millerovej Smrti obchodného cestujúceho (1967), Osric v Shakespearovom Hamletovi (1974), Helmer v Ibsenovej Nore (1975), Pyskuliak v Čaji u pána senátora (1976) od Ivana Stodolu, Trigorin v Čechovovej Čajke (1976), či ako Manžel v Brechtovej Malomeštiakovej svadbe (1985).

Popri hereckej kariére bol viac ako 30 rokov pedagógom na katedre herectva a réžie na bratislavskej VŠMU. Medzi jeho študentov patrili poprední slovenskí herci ako Zdena Studenková, Jozef Vajda, Anna Javorková, Ivo Gogál, Ján Kroner, Jana Oľhová, ale i jeho dcéra Hana Letková a mnohí ďalší.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie