fbpx

VIDEO: Ukrajinci v obrnenom transportéri zničili ruský tank. Pomohla im počítačová hra

Na snímke vľavo ruský tank T-90m. Vpravo snímka z videa, kde ho ukrajinskí vojaci zničili. Zdroj: Vitaly V. Kuzmin, Twitter/Defense of Ukraine

Ukrajinský tank M2 Bradley zničil vežu najlepšieho ruského tanku T-90M pri Avdijivke v Doneckej oblasti. Nepriateľský tank vyhodili do vzduchu dvaja vojaci 47. brigády – veliteľ a strelec Serhij a vodič Oleksandr. Práve veliteľ v rozhovore pre ukrajinský televízny kanál TCH povedal, že v boji mu pomohla počítačová hra. „Z videohry som si zapamätal, ako a kam mám udrieť,“ povedal Serhij.

„Keď som uvidel ruský tank, srdce mi poskočilo.“ Serhij, ktorý sa v decembri vrátil z výcviku v Nemecku, si na situáciu spomenul pre televíziu TCH. Bolo to len jeho druhé nasadenie s Oleksandrom. „Nedokážem vyjadriť, čo to znamená mať na dohľad ruský tank. Počas výcviku som si myslel, že nedajbože, aby som videl na dohľad ich tank. Ale stalo sa. A bolo to veľmi blízko. Bola tam iná posádka, ktorá prišla prvá pred nami. Ale nevyšlo to, takže sme museli pozbierať odvahu a ísť,“ povedal vodič obrneného vozidla Oleksandr.

Dvojčlenná posádka sa pokúsila zničiť ruský tank protitankovými strelami. Po krátkej chvíli však Ukrajinci začali mať problémy. „Pálili sme zo všetkých síl, ale potom sme začali mať problémy. Keď som však hral videohry, na všetko som si spomenul. Ako ich zasiahnuť a kam. Musel som ho zastaviť za každú cenu. Kvôli problémom s protitankovým delom som ho začal oslepovať, aby nemohol odísť,“ opisuje boj Serhij, ktorý svojmu vodičovi úplne dôveroval.

Povedal by som, že je dôležitejší ako ja, aj keď som strelec a veliteľ. Ak ma dostane von, som šťastný,“ pripíše Serhij svojmu kolegovi na konto. Jeho vodič Oleksandr bol pred tým, ako sa dostal do Bradley, vodičom v zásobovacom prápore; tam šoféroval len obyčajné auto.

Serhij nebol pôvodne vycvičený ani na obsluhu amerického obrneného vozidla. Na začiatku vojny bojoval v Záporoží. Kvôli zdravotným problémom sa armáda rozhodla poslať ho na výcvik na obsluhu Bradleyho. V deň, keď sa im podarilo zničiť ruský tank, posádka smerovala na podporu pechoty v zákopoch. „Áno, je to veľmi desivé. Ale myslím si, že sme si počínali dobre,“ priznáva Oleksandr. „Rusi nás naozaj chcú zabiť. Tank T-90M je nebezpečné vozidlo. Už sme ich zastavili veľa a budeme v tom pokračovať, ak budú prichádzať,“ sľubuje Serhij.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie