fbpx

Láska aj podvody. Uzbekistanky sa chodia vydávať do Turecka, nie každú čaká happyend

Ilustračná foto. Zdroj: Pexels - Yakup Polat

Pre niektoré Uzbekistanky je sobáš s Turkom vyznaním lásky, pre iných cestou za lepšou ekonomickou situáciou a tureckým občianstvom. Podľa tureckých úradov počet uzbeckistanských neviest v posledných rokoch stúpa. Mnohé zo žien ale padnú za obeť podvodníkom, ktorí ich do Turecka nalákajú pod prísľubom rozprávkového života, ktorý sa zmení na nočnú moru.

Nargiza Unalová sa so svojím manželom Adnanom zoznámila v roku 2010, keď pracovala v Turecku na dočasné vízum v nádeji, že si zarobí peniaze a vráti sa do rodného Uzbekistanu. Nakoniec ale zostala v Istanbule po tom, čo ju Adnan požiadal o ruku. Na rovinu jej povedal, že nie je bohatý a nič nesľubuje.

„Jeho príbuzní si ale aj tak mysleli, že si ho beriem len kvôli tureckému občianstvu. Hovorili mu, že ho opustím hneď, ako dostanem pas,“ popísala Unalová pre stanicu Rádio Slobodná Európa (RFE). O trinásť rokov a tri deti neskôr sú stále spolu a ich finančná situácia sa výrazne zlepšila.

Podľa tureckých úradov počet sobášov medzi uzbekistanskými ženami a tureckými mužmi neustále rastie. V roku 2022 Uzbekistanky tvorili jedenásť percent z 28 571 zahraničných neviest v Turecku – druhé najvyššie číslo po Sýrhankách. V roku 2019 Uzbekistanky tvorili 6,6 percenta z 23 264 zahraničných neviest.

Hoci by sa na prvý pohľad mohla javiť ako problém jazyková bariéra, uzbečtina a turečtina patrí do rovnakej jazykovej rodiny. Problém nie je ani náboženstvo, v oboch krajinách tvoria väčšinu sunnitskí moslimovia.

Niektoré uzbecké ženy však podľa RFE priznávajú, že idú do manželstva s Turkom kvôli vyhliadke na trvalo lepší život. Vidia to ako cestu z chudoby, pretože v ich rodnej krajine je závratná nezamestnanosť a nízke mzdy.

Muži nalákajú ženy na falošné sľuby

Nie všetkým sa ale manželstvo vydarí. „Za posledné dva roky sme poskytli právnu, psychologickú a finančnú pomoc viac ako 3 500 uzbeckým ženám, ktoré sa po svadbe v Turecku stretli s problémami,“ uviedla Ozoda Islomová, šéfka Asociácie pre práva uzbeckých žien v Istanbule.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie