fbpx

Minikabelka sa stala hitom sietí. Japonci teraz kvôli nej žalujú čínsku firmu

Populárne mini kabelky v predajni Uniqlo v japonskom Tokiu. Zdroj: X/Bloomberg

Vlastník japonskej značky Uniqlo zažaloval čínskeho predajcu oblečenia Shein. Obvinil ho z toho, že predáva napodobeniny jeho populárnych minikabeliek. Firma požaduje okamžité zastavenie predaja a taktiež náhradu škody.

Taška v tvare polmesiaca sa stala hitom internetu a sociálnych sietí. Nosí sa cez trup a predáva sa zhruba za 20 dolárov (18,32 eur). Niektorí tašku prirovnávajú k taške Mary Poppins – fiktívnej britskej rozprávkovej pestúnke, ktorá mala kúzelnú tašku.

Videá na TikToku s minikabelkou nazbierali milióny zhliadnutí. Populárnym sa stalo napríklad aj to, v ktorom používateľ ukazuje, čo všetko sa do tašky zmestí – z tašky postupne vyťahuje notebook, fľašu s vodou, sviečku a dokonca aj robotický vysávač či kufor s náradím.

@100percentthattim

fr this bag fits my whole life in it #uniqlominibag #uniqloshoulderbag #thatfriend #thatfriendwho #comedy #skit #uniqlo #pov

♬ original sound – 100percentthattim

Na tašku poukázala aj správa Fast Retailer ohľadom výsledkov za tretí štvrťrok roku 2023. Kľúčové produkty, ako je minikabelka, podľa správy vyvolali značný záujem na sociálnych sieťach a tiež pomohli rozšíriť zákaznícku základňu medzi ženami a ďalšími nakupujúcimi.

Shein vraj predáva napodobeniny

Kvôli populárnej mini kabelke však teraz dochádza k súdnemu sporu. Japonskému gigantovi Fast Retailing, ktorý značku Uniqlo vlastní, sa zdá, že čínsky gigant jeho kabelky kopíruje. Japonská spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že výrobky, ktoré Shein predáva, sa veľmi podobajú tej ich a že predaj napodobenín spoločností Shein významne „podkopáva“ vysokú úroveň dôvery zákazníkov v kvalitu výrobkov.

„Žaloba podaná 28. decembra 2023 na okresnom súde v Tokiu požaduje okamžité zastavenie predaja napodobenín a náhradu škôd, ktoré spoločnosti v dôsledku týchto predajov vznikli,“ uviedla japonská firma vo vyhlásení. Vo vyhlásení pre portál CNN spoločnosť Shein reagovala, že v súčasnej dobe túto záležitosť vyšetruje. „Shein rešpektuje práva duševného vlastníctva ostatných a berie všetky tvrdenia o porušení vážne,“ doplnila.

Nejde zďaleka o prvý súdny spor, ktorému čínska značka Shein čelí. Vlani napríklad švédsky odevný gigant H&M zažaloval na súde v Hongkongu čínskeho konkurenta za to, že opakovane kopíruje jeho oblečenie. Firma pri podaní priložila fotografie niekoľkých kusov oblečenia, od plaviek až po svetre.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie