fbpx

Nie krajnej pravici prišlo v Hamburgu povedať 50 tisíc ľudí, protest radšej ukončili

Ľudia protestujú počas demonštrácie proti AfD a pravicovému extrémizmu v nemeckom Stralsunde 19. januára 2024. Vo viacerých nemeckých mestách pokračujú demonštrácie proti pravicovému extrémizmu. Zdroj: FOTO TASR/DPA

V Hamburgu sa v piatok na demonštrácii proti krajnej pravici a strane Alternatíva pre Nemecko zišlo podľa polície vyše 50-tisíc ľudí. Usporiadatelia potom protest s ohľadom na bezpečnosť účastníkov ukončili, napísala agentúra DPA. Pôvodne sa očakávalo, že dorazí asi desaťtisíc ľudí.

Podujatie v druhom najväčšom nemeckom meste bolo zrejme dosiaľ najväčším v rámci série protestov, ktoré počas uplynulého týždňa narástli. Demonštráciu zvolali organizátori pod heslom „spoločne proti pravicovému extrémizmu a neonacistickým skupinám“.

Mnohí sa nezmestili

Účasť bola oveľa „masovejšia“, než sa predpokladalo. V Hamburgu sa podľa polície v piatok popoludní zišlo približne 50.000 ľudí. Organizátori hovorili o 80.000 účastníkoch s tým, že mnohí sa na miesto demonštrácie nevošli, informovala agentúra DPA.

„Zhromaždenie musíme predčasne ukončiť,“ uviedol v podvečer Abaci. Podľa neho kvôli tlačenici niektorí ľudia kolabovali a dav už neumožnil ani prejazd hasičských vozidiel.

K zhromaždeniu prehovoril okrem iného sociálnodemokratický starosta Hamburgu Peter Tschentscher. „Odkaz pre AfD (Alternatíva pre Nemecko) a jej pravicovým sieťam je takýto: My sme väčšina a sme silní, pretože nás ženie odhodlanie, že si našu krajinu a našu demokraciu po roku 1945 už druhýkrát zničiť nenecháme,“ povedal.

Protesty sa v celom Nemecku konajú v reakcii na článok investigatívnej skupiny Correctiv, ktorá minulý týždeň napísala, že vlani v novembri v Postupime na tajnej schôdzke rokovali zástupcovia krajnej pravice o tom, ako z Nemecka vysťahovať milióny ľudí s prisťahovaleckým pôvodom. Stretnutia sa zúčastnili členovia spolku WerteUnion, príslušníci krajne pravicového identitárneho hnutia a tiež členovia AfD.

Prieskumy v Nemecku v súčasnosti ukazujú, že AfD je na druhom mieste za opozičnými kresťanskými demokratmi a pred stranami nepopulárnej vládnej koalície.

Veľké demonštrácie sa chystajú v niekoľkých nemeckých mestách aj cez víkend. Podľa agentúry DPA sa čaká, že na protestné akcie v Hannoveri, Mníchove, Drážďanoch či Berlíne dorazia tisíce ľudí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie