fbpx

Putin chce stále Ukrajinu. V lete chystá rozsiahlu ofenzívu, tvrdí denník

Ilustračné foto. Zdroj: X/FlashFactsHub

Rusko pravdepodobne plánuje v tomto roku rozsiahlu ofenzívu, počas ktorej sa pokúsi ovládnuť štyri ukrajinské regióny, ktoré už predtým označilo za svoju súčasť. Uviedol to britský denník Financial Times s odvolaním sa na svoje ukrajinské zdroje. Konečným cieľom ruského prezidenta Vladimíra Putina pritom zostáva ovládnutie Ukrajiny, dodáva denník.

Rozsiahlu ofenzívu Rusko možno plánuje už v lete, oznámili denníku nemenovaní ukrajinskí predstavitelia z bezpečnostného sektora. Jej cieľom bude ovládnuť zvyšné časti Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré už v auguste 2022 ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil za súčasť Ruska. Vylúčený nie je ani scenár, kedy sa Rusko pokúsi o ovládnutie druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkova alebo aj Kyjeva, napísal denník v článku s názvom „Aktívna obrana: ako Ukrajina plánuje prežiť rok 2024“.

Západní predstavitelia sa podľa denníka domnievajú, že práve stratégia silnej „aktívnej obrany“ by Ukrajine umožnila upevniť počas tohto roku svoje sily a pripraviť sa na nasledujúci rok, kedy by mala nová ukrajinská protiofenzíva väčšiu šancu na úspech. Denník v tejto súvislosti tiež pripomenul správu estónskeho ministerstva obrany z decembra, podľa ktorej by sa Ukrajina mala vrátiť k pokusom o ofenzívu až v roku 2025.

V tomto roku by sa podľa tohto estónskeho hodnotenia mala sústrediť na „strategickú obranu“, čo by jej a jej spojencom poskytlo čas na posilnenie priemyselnej základne, výcvik rezerv alebo navýšenie výroby delostreleckých zbraní.

K tejto stratégii podľa denníka Ukrajinu presviedča aj Washington. USA sa podľa FT domnievajú, že namiesto pozemnej ofenzívy by sa Ukrajina mala teraz sústrediť na udržanie súčasných pozícií.

Podľa údajov britského denníka a Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) má Rusko v súčasnosti značnú výhodu ako v počte vojakov, tak aj v množstve zbraní. Zatiaľ čo Ukrajina má necelých 700 000 aktívnych vojakov, Rusko ich má k dispozícii bezmála 1,2 milióna a Moskva má tiež značnú prevahu čo do počtu stíhačiek, vrtuľníkov, tankov a ďalších obrnencov aj vojnových plavidiel, uviedol denník.

Ďalšou výzvou pre Ukrajinu je nová mobilizácia. Ukrajinské armádne vedenie požiadalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby nariadil mobilizáciu ďalšieho zhruba pol milióna vojakov. Zelenskyj sa však podľa britského denníka zdráha urobiť takýto nepopulárny krok v čase, keď jeho obľuba medzi voličmi podľa prieskumov slabne, informuje iDNES.cz. 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie