fbpx

Lietadlom z Bratislavy do Košíc? Podľa rezortu dopravy ide o prioritu

Archívna snímka. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Podľa rezortu dopravy by sa mohlo letecké spojenie medzi Bratislavou a Košicami v budúcnosti obnoviť. Linka patrí medzi spojenia, ktoré by mohol rezort dopravy podporiť štátnou dotáciou v rámci schválenej novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve.

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky plánuje vyhlásiť otvorenú výzvu, v ktorej sa budú môcť letecké spoločnosti uchádzať aj o podporu leteckej linky Košice – Göteborg. Informoval o tom minister dopravy Jozef Ráž  (Smer-SD) vo videu na sociálnej sieti.

Priamu leteckú linku Göteborg – Košice Slovensko už dlhodobo potrebuje, vysvetlil Ráž.

16. januára schválili poslanci Národnej rady SR novelu, podľa ktorej štát poskytne príspevok v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na našom území alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo nášho územia.

Nástroj na poskytnutie prostriedkov na podporu liniek má byť nápomocný k umožneniu zvýšenej mobility ľudí a k rozvoju cestovného ruchu.

Pozitívum pre Košice

Priamou linkou Bratislava – Košice by si letisko len prilepšilo, pričom sa mu ani doteraz nevedie vôbec zle. Vedenie letiska informovalo, že za rok 2023 zaznamenalo rekordný počet pasažierov. Jeho bránami prešlo spolu 625 053 cestujúcich, čo je o 15 percent viac ako v roku 2022 a o 12 percent viac ako v roku 2019. Ľudia využívali najmä priame linky do Dublinu, Liverpoolu, Prahy, Varšavy či Viedne.

V roku 2024 pritom na letisku pribudnú nové letecké spojenia. Spoločnosť Swiss International Airlines začne od 27. marca lietať do Košíc z Zürichu. 31. marca zase spoločnosť Ryanair spustí linku do chorvátskeho Zadaru a v rovnaký deň sa obnoví spojenie do Dublinu.

5. mája bude letisko oslavovať 100 rokov od historicky prvého komerčného letu do Košíc, ktorý vypravili Československé štátne aerolínie na trase Praha – Bratislava – Košice. Zástupca výkonného riaditeľa letiska pre financie Tomáš Jančuš uviedol, že letisko pri tejto významnej udalosti plánuje viacero podujatí, na ktorých si pripomenú storočnú históriu lietania do Košíc.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie