fbpx

Sedem dôvodov, prečo by mohol aj tento rok vydržať investičný optimizmus

Ilustračná foto. Zdroj: Pexels - Andrea Piacquadio/TASR

Rok 2023 bol pre akciové trhy pozitívny. Hlavné indexy výrazne posilnili, niektoré z nich dosiahli dokonca historické maximá. Bude rok 2024 podobný, alebo nás čakajú horšie časy? Michal Valentík, investičný analytik spoločnosti Broker Trust vysvetľuje, prečo vníma aj rok 2024 optimisticky.

Pokračujúca vojna na Ukrajine, šokujúci útok teroristov z Hamasu v Izraeli, mnoho prírodných katastrof naprieč planétou, ako bolo napríklad februárové zemetrasenie v Turecku s desiatkami tisíc obetí… Všetky tieto udalosti priniesli tragédie nesmierneho rozsahu, ale akciové trhy sa nimi nenechali vo svojom raste vykoľajiť. Hoci napríklad neďalekú vojnu na Ukrajine sledujeme stredoeurópskou optikou so značnými obavami, pre globálne trhy ide už o konflikt, ktorý po prvotnom šoku nemá na cenu akcií príliš vplyv. V tomto si trhy na sentiment skrátka nepotrpia.

Oveľa viac by s vývojom svetových trhov zamávala niektorá z povestných čiernych labutí – nečakaných udalostí s potenciálom ovplyvniť celý svet, ako sme boli svedkami naposledy pri pandémii covid-19. Nič také sa ale v minulom roku, našťastie, neodohralo.

Ak by sme teda veľmi senzitívne akciové trhy, ktoré spravidla zahŕňajú do hodnoty akcií množstvo potenciálnych rizík, použili ako určitý lakmusový papierik stavu sveta, javil by sa minulý rok v podstate ako bezproblémový.

Krištáľovú guľu ohľadom tohtoročnej výkonnosti akcií nemáme. Existuje ale mnoho dôvodov, prečo by aj rok 2024 mohol byť rokom pozitívnym, respektíve prečo nie je na mieste očakávať nejakú ekonomickú katastrofu alebo investičný armageddon. Poďme sa na tieto dôvody pozrieť.

1 Úrokové sadzby sú na historickom normále

Od finančnej krízy rokov 2008/09 sme si až do predvlaňajška zvykli, že sa úrokové sadzby držali na bode mrazu. Hoci sa teda dnešným pohľadom úrokové sadzby môžu zdať vysoko, vrátili sa iba na historický priemer. Z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky je navyše zrejmé, že Fed s uťahovaním menovej politiky skončil. Naopak možno podľa jeho vyhlásenia očakávať, že v roku 2024 bude sadzby znižovať. Uvoľnenie menovej politiky je pre hospodárstvo a tiež pre rizikové aktíva, ako sú akcie či dlhopisy, pozitívne.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie