fbpx

Spotify útočí na Apple: Firma si pýta „nehoráznu“ 27 %-nú povíziu

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/AP

Spotify otvorene kritizuje nové transakčné poplatky, ktoré si v USA účtuje Apple. Stúpajú až k 27 percentám.

V stredu spoločnosť Apple oznámila, že povolí vývojárom aplikácií predávať ich produkty aj na iných platformách, nielen v jej vlastnom obchode – avšak iba v prípade, že budú platiť provízie.

Spotify hovorí, že ide o „poburujúci“ krok a obviňuje Apple, že sa „nezastaví pred ničím“, aby ochránil svoje zisky.

Firma zaviedla poplatky v USA v dôsledku dlhotrvajúcej právnej bitky s vývojárom Fortnite Epic Games. Súd rozhodol v prospech Applu vo viacerých otázkach, firma však mala porušiť zákon tým, že nepovolila vývojárom aplikácií informovať ľudí o iných spôsoboch platby mimo interného platobného systému, ktorý v App Store používa Apple.

Apple účtuje najväčším vývojárom 30 %-ný poplatok za používanie tohto systému, menší vývojári platia približne 15 %. 85 % vývojárov neplatí poplatok vôbec.

V dôsledku súdneho rozhodnutia Apple zaviedol v USA nový súbor pravidiel, ktoré ľuďom umožní predplatiť si služby bez použitia jeho transakčného systému. Za tento benefit však bude vývojárom účtovať až 27 %-nú províziu.

Firma uviedla, že poplatok za províziu je v súlade so súdnym rozhodnutím a dodala, že vývojári vďaka App Store profitujú zo služieb Apple, vrátane „marketingu a externej reklamy a bezpečného prostredia pre používateľov na sťahovanie a nákup aplikácií a obsahu v aplikáciách“.

Spotify reagovalo zúrivo a vyhlásilo, že táto politika znamená, že americký súd podkopáva zdravie konkurencie. „Apple opäť raz ukázal, že sa nezastaví pred ničím, aby ochránil zisky, ktoré vymáha na chrbte vývojárov a spotrebiteľov v rámci svojho monopolu na obchod s aplikáciami,“ napísalo Spotify vo vyhlásení.

Spotify si  Apple kvôli jeho poplatkom. V októbri 2023 firmu obvinili, že má „šialenú“ úroveň kontroly nad internetom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie