fbpx

Kašmír je bez snehu. Domáci plačú, sklamaní turisti sa otáčajú na opätku a rušia rezervácie

Kašmír má problém s nedostatkom snehu. Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Isa Macouzet

Manzoor Ahmad vedie hotel v malebnom kašmírskom mestečku Gulmargu už 17 rokov. Za ten čas ešte nikdy nezažil sezónu bez snehu. Tento rok je však všetko inak – zasnežené hory v regióne sú zvláštne hnedé a prázdne.

„Je to bezprecedentné,“ hovorí 50-ročný Ahmad a dodáva, že turisti si aktuálne jeho hotel nerezervujú.

Každý rok navštívia Kašmír v zime tisíce turistov, aby si užili lyžovanie a miestne pamiatky. Tohtoročná absencia sneženia však zrazila turistický ruch v regióne na kolená. Vlani v januári Kašmír navštívilo takmer 100-tisíc turistov, tento rok sa ich počet znížil o viac ako polovicu, uvádzajú úradníci.

Odborníci tvrdia, že zima bez snehu bude mať na ekonomiku regiónu katastrofálny dopad, keďže sektor cestovného ruchu predstavuje približne 7 % HDP Džammú a Kašmíru. Ovplyvní to aj poľnohospodárstvo a zásobovanie vodou, keďže slabé sneženie nebude dostatočne dopĺňať zásoby podzemnej vody.

Meteorologické oddelenie Džammú a Kašmíru zaznamenalo v decembri 79 %-ný deficit zrážok, v januári až 100 %-ný deficit. Environmentalisti tvrdia, že región ovplyvňuje zmena klímy, spôsobuje extrémne poveternostné javy a dlhé obdobia sucha v zime aj v lete.

Údolie tiež zažíva teplejšie počasie – väčšina staníc v Kašmíre zaznamenala túto zimu zvýšenie teploty o 6-8 °C.

Nedostatok turistov je problém

Majitelia hotelov tvrdia, že turisti rezervácie zrušili. Mnohí odišli krátko po príchode do oblasti, pretože si nemohli zalyžovať ani zasánkovať.

„Vyše 40 % hotelových rezervácií bolo zrušených a nové rezervácie sú momentálne pozastavené,“ hovorí Aqib Chaya, prezident Gulmarg Hoteliers Club.

Raj Kumar, obyvateľ štátu Maháráštra, ktorý prvýkrát navštívil Kašmír so svojou rodinou, hovorí, že boli v šoku. „Prišli sme sem, aby sme zažili sneženie a lanovku… no zostali sme sklamaní, keď sme videli Gulmarg bez snehu,“ hovorí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie