fbpx

Najväčšie cvičenie NATO od studenej vojny. Zapojí sa 90-tisíc vojakov aj Švédsko

NATO. Ilustračná foto FOTO TASR/AP

Do najväčšieho vojenského cvičenia NATO od studenej vojny, ktoré sa začne budúci týždeň, sa zapojí až 90 tisíc vojakov zo všetkých štátov Aliancie a zo Švédska. V Bruseli to vo štvrtok oznámil jeden z najvyšších veliteľov NATO Chris Cavoli. Cvičenie ponesie názov Steadfast Defender (Pevný obranca) a potrvá až do mája.

„Bude to jasná ukážka našej jednoty, našej sily a nášho odhodlania sa navzájom chrániť,“ uviedol americký generál Cavoli o spoločnom vojenskom cvičení.

Predseda Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer, už na úvod dvojdňového rokovania v Bruseli v stredu uviedol, že aliancia potrebuje najmä posilniť kolektívnu obranu. Všetky kroky k tomu potrebné ale „neležia len na pleciach uniformovaných“.

„Aby sme posilnili našu kolektívnu obranu a zároveň podporili Ukrajinu v existenčnom boji, potrebujeme celospoločenský prístup,“ uviedol holandský admirál.

„Potrebujeme verejné i súkromné ​​subjekty, aby zmenili svoje myslenie, z éry, v ktorej bolo všetko plánovateľné, predvídateľné, kontrolovateľné… do doby, v ktorej sa môže stať čokoľvek. Do doby, v ktorej musíme očakávať nečakané,“ dodal.

Ako informuje iDNES.cz, Bauer vo štvrtok zdôraznil, že NATO je silnejšie ako kedykoľvek predtým, ale stále je potrebné „robiť toho viac pre odradenie akejkoľvek potenciálnej hrozby“. „Je to aj o pripravenosti,“ uviedol holandský admirál.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie