fbpx

Maďarská vláda podkopáva hodnoty EÚ, rozhodli europoslanci

Viktor Orban. Zdroj: PM_ViktorOrban X

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa dnes zhodli, že súčasná maďarská vláda Viktora Orbána ohrozuje hodnoty, inštitúcie a finančné záujmy Európskej únie. Maďarsko by podľa nimi prijatého uznesenia nemalo dostať žiadne ďalšie financie z EÚ, kým sa nepreukáže, že spoľahlivo napravilo nedostatky v oblasti právneho štátu a ľudských práv.

Europarlament tiež spochybňuje rozhodnutie Európskej komisie, ktorá vlani v decembri vyplatila Budapešti desať miliárd eur z fondov EÚ deň predtým, ako Orbán ako jediný na summite členských krajín zablokoval návrh na zvýšenie únijného rozpočtu na obdobie rokov 2024 až 2027 a uvoľnenie ďalších 50 miliárd eur pre Ruskom napadnutú Ukrajinu.

Orbán uvádza, že Budapešť je ochotná Kyjev podporovať z vlastných peňazí, odmieta však využitie rozpočtu Únie. Europoslanec za Orbánovu vládnu stranu Fidesz Balázs Hidvéghi pri stredajšej rozprave o uznesení obvinil EP z „diktátorských praktík“ a „ideologického vydierania“.

Poslanci v uznesení vyzývajú členské štáty, aby začali proces, ktorým by vo výsledku mohli Maďarsko pripraviť o jeho hlasovacie práva, ak dospejú k záveru, že Budapešť porušuje zakladajúce zmluvy Európskej únie.

O Orbánovom vydieraní EÚ v stredu v rozprave hovorili zástupcovia takmer všetkých frakcií EP – maďarská vláda podľa nich zneužíva svojho veta v Európskej rade, aby získala miliardy eur z európskych fondov, na ktoré podľa nich nemá nárok kvôli kontroverzným reformám súdnictva, prístupu k médiám, akademickej sfére a ďalším opatrením.

Poslanci v súvislosti s „vydieraním“ poukázali napríklad na vyplatenie desiatich miliárd eur deň pred hlasovaním členských štátov o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou, Moldavskom a podmienene aj s Bosnou a Hercegovinou. Vec schválila Európska komisia na čele s predsedníčkou Ursulou von der Leyenovou – jednou zo základných funkcií inštitúcie je slúžiť ako „strážkyňa zmlúv“ a „ochrankyňa finančných záujmov EÚ“.

Parlament spochybňuje, že EK tieto úlohy napĺňa a po svojom právnom výbore teraz europoslanci požadujú, aby preskúmal, či komisia konala správne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie