fbpx

Mužský mozog nie je taký sexy, ako sa zdá. Inteligenciu poráža zmysel pre humor

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/gpointstudio

Nielen v evolučnej psychológii sa dlho považovalo za jasný fakt, že inteligencia zvyšuje atraktivitu mužov u opačného pohlavia. Lenže ako vedci zistili, v skutočnosti je to trochu inak. Na rande alebo do postele dostanú páni skôr ženu, ktorú rozosmejú.

Vedieť si urobiť srandu sám zo seba bez toho, aby sa pri tom človek stal terčom vtipov od druhých, je rozhodne pozitívna osobnostná charakteristika. Jej hodnotu oceňujeme najmä v napätých situáciách, pri zmierňovaní agresie a upevňovaní spojenectva a priateľstva.

Odborníci však doteraz predpokladali, že inteligentný muž je zároveň vtipný. Napríklad Geoffrey Miller, americký psychológ zameraný na problematiku pohlavnej selekcie, prišiel s tým, že znakom inteligencie a genetických kvalít muža je zmysel pre humor.

Tým pádom že zmysel pre humor je pre opačné pohlavie sexy, pretože svedčí o inteligencii jeho nositeľa. Lenže to má háčik.

V prieskumoch, kde jednotlivci uvádzajú črty, ktoré považujú u hypotetického romantického partnera za atraktívne, sa inteligencia pravidelne umiestňuje na popredných priečkach. V situáciách z reálneho života sa však ukazuje, že vlastnosti, o ktorých tvrdíme, že sú pre nás dôležité, nie sú úplne totožné s tým, čo v skutočnosti hľadáme. Ako to je teda naozaj?

Overené experimentom

Práve otázkou, či inteligencia mužov zvyšuje ich príťažlivosť u žien, sa zaoberali dve nedávne štúdie psychologičky Julie Driebeovej a jej kolegov, ktoré vyšli v časopise Evolution and Human Behavior.

Pri prvom výskume nechala Driebeová 179 žien zhodnotiť atraktivitu rôznych mužov podľa videozáznamov. Na nich muži čítali nahlas noviny, predvádzali pantomímu a pokúšali sa niekoho rozosmiať. Ženy hodnotili ich fyzickú atraktivitu, inteligenciu a zmysel pre humor. Všetci zúčastnení muži pritom ešte pred nakrúcaním podstúpili test inteligencie a osobnosti.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie