fbpx

Štát na východe postaví moderné mestečko. Obce sa boja dopravného kolapsu

Vľavo archívna snímka prebiehajúcej výstavby vo Valalikoch, kde má vyrásť automobilový závod Volvo z 23. októbra 2023. Vpravo archívna snímka konateľa spoločnosti Valaliky Industrial Park Miloslava Durca. Zdroj: TASR/František Iván, Martin Baumann

Vznik nového moderného mesta východe Slovenska si vyžiadal príchod automobilky Volvo do susedstva Košíc. Štátna firma do projektu investuje 40 miliónov eur.

Obrovskú investíciu plánuje spoločnosť Valaliky Indrustrial Park, ktorá na projekt vyhlásila dvojkolovú architektonickú súťaž, v ktorej je lehota na predkladanie návrhov pre prvé kolo do 16. februára. Do vybudovania strediska chce investovať 40 miliónov eur. Finálny projekt bude spájať vzdelávanie, kultúru, šport a služby pre zamestnancov automobilky Volvo Cars. Otvorenie je naplánované počas roka 2026.

Projekt dostal podporu od štátu vo forme dotácie presahujúcej 730 miliónov eur. Konateľ Valaliky Industrial Park Miloslav Durec sa vyjadril, že centrum musí byť navrhnuté bezbariérovo a  musí byť energeticky udržateľné a efektívne, aby zapadalo do okolitej krajiny.

Centrum má podľa portálu startitup.sk zlepšovať kvalitu poskytovaných služieb pre zamestnancov a obyvateľov v oblasti okolo strategického parku. V súčasnosti sa v spolupráci s rezortami školstva a práce sa pripravujú vzdelávacie a náborové programy, ktoré sa hromadne začnú v roku 2025.

Bazén, polícia aj hasiči

Stredisko má kombinovať vzdelávacie, kultúrne, športové a služobné funkcie. Súčasťou bude hasičská a policajná stanica, klientske centrum, zdravotnícke zariadenie s rýchlou zdravotnou službou, či zóna pre obchodné prevádzky súkromných investorov.

Okrem toho bude fungovať vzdelávanie pre potreby automobilky, fitness centrum, bazén, wellness a gastro zóna.

Problémom môže byť doprava

V súčasnosti prebieha plánovanie dopravnej infraštruktúry, ktoré zahŕňa spojenie parku s cestou I/17, rýchlostnými cestami R2-R4, ako aj cestami tretej triedy vedúcimi k železničnej stanici Haniska. Súčasťou projektu je aj výstavba nového terminálu pre integrovanú osobnú prepravu či obchvat obce Šebastovce.

Dopravný expert a inžinier Pavol Titl pre varuje, že prídu aj problémy v doprave. Kľúčové je podľa neho urýchlené vybudovanie východného privádzača s tunelom a nových električkových tratí, píše zoznam.sk.

Výstavba začala už 20. februára minulého roka. Plánované spustenie výroby v automobilke Volvo je plánované na koncom roka 2026.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie