fbpx

Dánsko a Britániu spojil podmorský kábel. Rozsvieti dva milióny domácností

Viking Link - Najdlhšie podmorské a pozemné prepojenie na svete. Zdroj: Repro foto youtube/ National Grid UK

Pred niekoľkými týždňami bol uvedený do prevádzky najdlhší pozemný a podmorský elektrický kábel na svete. Je ním Viking Link, ktorý umožňuje Dánsku, aby zdieľalo svoju elektrinu z obnoviteľných zdrojov s neďalekou Veľkou Britániou. Vďaka odhadovanej kapacite 1,4 GW a prísľubu dodávok elektriny do viac ako dvoch miliónov britských domácností však z projektu môžu ťažiť obe krajiny.

Viking Link je šiestym medzikontinentálnym elektrickým káblom. K britskej sieti sa pripája v rozvodni Bicker Fen neďaleko Bostonu v grófstve Lincolnshire, druhý koniec kábla sa nachádza na západnom pobreží Dánska v meste Revsing. Odborníci očakávajú, že počas prvých desiatich rokov prevádzky pomôže Veľkej Británii ušetriť asi 500 miliónov libier, v prepočte viac ako 583 miliónov eur. Informoval o tom portál EuroNews .

Celková dĺžka podmorského kábla je 765 kilometrov a odborníci odhadujú, že má potenciál napájať až 2,5 milióna domácností. Navyše elektrinou, ktorá sa na území Európy vyrába metódami šetrnými k životnému prostrediu.

Výstavby sa v roku 2019 zhostila spoločnosť Siemens Energy, zahŕňala položenie vysokonapäťového jednosmerného kábla cez štyri ekonomické zóny a štyridsať ďalších vedení. Experti kábel položili pod morské dno vďaka špeciálne postavenej lodi menom Leonardo Da Vinci.

Kábel ušetrí 600 tisíc ton emisií uhlíka

Projekt prevádzkuje spoločnosť National Grid Ventures. Jej predstavitelia tvrdia, že v prvom roku prevádzky by mal ušetriť zhruba 600 tisíc ton emisií uhlíka, čo zodpovedá prevádzke asi 280 tisíc automobilov. Spočiatku pracuje Viking Link s výkonom 800 MW, jeho kapacita na avizovaných 1,4 GW sa bude zvyšovať postupne. Počas toho budú predstavitelia oboch krajín pracovať aj na postupnej modernizácii, informuje iDNES.cz. 

Pre Spojené kráľovstvo je projekt výhodný hneď v niekoľkých rovinách. Krajina sa tým o krok priblížila k zaisteniu potrebnej energetickej bezpečnosti. Zároveň ide o klimaticky ladený projekt, pretože Dánsko disponuje v oblasti obnoviteľných zdrojov energie značnými možnosťami, a to okrem iného aj vďaka prístupu k moru. Projekt by teda mal prispieť k riešeniu globálnej klimatickej zmeny.

Prevádzkovateľ podmorského kábla tvrdí, že do roku 2030 sa podiel bezemisnej energie dovážanej prostredníctvom prepojovacích vedení spoločnosti zvýši na 90 percent.

Európska únia očakáva, že v nasledujúcich rokoch sa počet podobných projektov ešte rozšíri. V ideálnom prípade by každá krajina s prístupom k moru mala disponovať vlastným káblom, ktorým bude možné posielať aspoň 15 percent vyrobenej elektriny do susedných krajín. V súčasnej chvíli sa zdá, že k podobnému cieľu smeruje 16 únijných ekonomík.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie