fbpx

Južná Kórea je nepriateľ číslo jedna, povedal Kim. Chce to mať aj v ústave

Severokórejský vodca Kim Čong-un (uprostred) v koženej čiernej bunde počúva počas návštevy továrne na výrobu zbraní. Zdroj: FOTO TASR/AP

Severná Kórea zrušila vládne organizácie, ktoré majú na starosti vzťahy s Južnou Kóreou, vrátane záležitostí zjednocovania a medzikórejského turistického ruchu. Vodca KĽDR Kim Čong-un okrem toho vyzval parlament krajiny na prijatie ústavného dodatku, ktorý by Južnú Kóreu označil za striktne oddelenú krajinu a nepriateľa číslo jedna. Napätie na Kórejskom polostrove je najsilnejšie za niekoľko posledných rokov. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na štátne médiá.

Severokórejská agentúra KCNA v utorok uviedla, že rozhodnutie zrušiť príslušné vládne úrady, ktoré sa zaoberajú dialógom a spoluprácou s južným susedom, bolo prijaté na pondelňajšej schôdzi parlamentu krajiny. Podľa štátnych médií budú uzavreté tri takéto agentúry.

Soul ako nepriateľ číslo jeden

Počas príhovoru pred severokórejskými poslancami Kim obvinil Južnú Kóreu a Spojené štáty zo zosilňovania napätia v regióne. Vyhlásil, že pre KĽDR už naďalej nie je možné usilovať sa o zmierenie a mierové opätovné zjednotenie s Južnou Kóreou.

Kim parlament vyzval, aby na ďalšom zasadnutí do ústavy zadefinovali Južnú Kóreu ako „nepriateľskú krajinu číslo jedna“. Soul sa podľa neho usiluje o zrútenie severokórejského režimu a zjednotenie pohltením.

„Nechceme vojnu, ale nemáme v úmysle sa jej vyhýbať,“ citovala vodcu KCNA.

Napätie na polostrove

Medzi zrušenými orgánmi je Národný výbor pre mierové znovuzjednotenie, ktorý bol od svojho založenia v roku 1961 hlavnou inštitúciou KĽDR pre medzikórejské záležitosti.

Napätie na Kórejskom polostrove dosiahlo najhoršiu úroveň za celé roky po tom, ako Kim v uplynulých mesiacoch zintenzívnil skúšky a demonštrácie zbraní. Washington, Soul a Tokio reagovali zvýšením počtu spoločných vojenských cvičení, ktoré Pchjongjang odsudzuje ako prípravu na inváziu. Spojenci tiež posilnili stratégie nukleárneho odstrašovania.

Niektorí experti sa domnievajú, že Severná Kórea by mohla ešte zvýšiť tlak pred tohtoročnými voľbami v Južnej Kórei a v USA.

Severná a Južná Kórea sú od konca kórejskej vojny z rokov 1950-53 formálne stále vo vojnovom stave, pretože spolu nikdy nepodpísali mierovú zmluvu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie