fbpx

Guinnessova kniha rekordov prešetruje titul „najstaršieho psa na svete“

Bobiho vo februári minulého roka zapísali do Guinessovej knihy rekordov ako vôbec najstaršieho psa na svete, teraz jeho nárok na titul prešetrujú. Zdroj: globalnews.ca/GWR

Portugalský pes menom Bobi sa minulý rok dostal na titulky novín, keď ho Guinnessova kniha rekordov (GWR) korunovala za vôbec najstaršieho psa na svete. Bobi zomrel v októbri v oficiálnom veku 31 rokov a 165 dní. Jeho titul teraz spochybnili veterinári, ktorí rozporujú dôkazy o jeho veku. GWR nateraz pozastavila titul a začala vyšetrovanie.

Bobi bol čistokrvný Rafeiro do Alentejo – plemeno, ktoré má priemernú dĺžku života 12 až 14 rokov. Jeho vysoký vek bol potvrdený portugalskou vládnou databázou domácich zvierat, ktorú spravuje Národná únia veterinárnych lekárov, uviedla minulý rok GWR.

Tak rýchlo, ako sa šírili správy o jeho korunovácii, sa však šírili aj podozrenia. Vyšetrovanie magazínu Wired zistilo, že Bobi bol zapísaný v portugalskej databáze spoločenských zvierat ako narodený v roku 1992, ale nemal „žiadnu registráciu ani údaje, ktoré by mohli potvrdiť alebo vyvrátiť toto vyhlásenie“.

Otáznik visí aj nad starými fotografiami domáceho maznáčika, ktoré vykazovali rôzne znaky na jeho srsti. Niektorí naznačujú, že ide o úplne iného psa.

Medzi odborníkmi tak narastá skepsa. Danny Chambers, člen Royal College of Veterinary Surgeons, pre The Guardian povedal: „Ani jeden z mojich veterinárnych kolegov neverí, že Bobi sa v skutočnosti dožil 31 rokov.“

Guinnessova kniha rekordov tak začala formálne vyšetrovanie. „Kým prebieha naša kontrola, rozhodli sme sa dočasne pozastaviť prihlášky na rekordné tituly pre najstaršieho psa, kým nebude naša investigatíva hotová a odkomunikovaná,“ uviedol hovorca GWR pre tlačovú agentúru AFP.

Bobi prežil celý svoj život s rodinou Costovcov v dedine Conqueiros neďaleko západného pobrežia Portugalska. Jeho majiteľ Leonel Costa vo vyhlásení uviedol, že „elita veterinárneho sveta… sa snaží ľuďom podsunúť myšlienku, že Bobiho životný príbeh nie je pravdivý“.

Costa sa domnieva, že odpor prišiel preto, že Bobiho dlhovekosť pripisoval strave podobnej ľudskej strave a nie krmivu pre domáce zvieratá. Hovorí, že je to v rozpore s odporúčaniami mnohých veterinárov. „Všetko by bolo inak, keby sme povedali, že tri desaťročia jedol krmivo pre domáce zvieratá,“ povedal Costa a dodal, že všetko, čo GWR požadovala na potvrdenie Bobiho veku, bolo splnené.

Až do Bobiho smrti bol predchádzajúcim najstarším psom austrálsky Bluey, ktorý zomrel v roku 1939 vo veku 29 rokov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie