fbpx

Fico: Slovensko a Maďarsko odmietajú migračný pakt aj zrušenie práva veta v EÚ

Na snímke slovenský premiér Robert Fico (piaty zľava), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (tretí zľava), maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán (druhý vpravo) počas stretnutia v Budapešti 16. januára 2024. Zdroj: FOTO TASR/DUNA/MTI - Vivien Cher Benko

Premiér Robert Fico sa včera v Budapešti stretol so svojím maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Po stretnutí okrem iného uviedol, že Slovensko a Maďarsko s nevôľou sledujú tlak na svoje vlády zo strany únijných inštitúcií.

Slovensko a Maďarsko odmietajú migračný pakt EÚ aj zrušenie práva veta členských štátov európskeho bloku, povedal Fico po dnešnom stretnutí s maďarským kolegom Viktorom Orbánom v Budapešti. Orbán pred novinármi na spoločnej tlačovej konferencii doplnil, že pre obe krajiny je dôležitá suverenita.

„Odmietame formu migračného paktu, že nám bude niekto prikazovať, že buď prijmeme migrantov, alebo zaplatíme pokutu,“ uviedol Fico. Štáty EÚ a europoslanci sa v decembri po rokoch rokovaní zhodli na pravidlách, ktoré majú priniesť efektívnejšie vybavovanie azylových žiadostí i návraty odmietnutých žiadateľov a tiež posilniť zodpovednosť všetkých krajín za zvládanie migrácie v Únii.

„Pre obe krajiny je dôležitá suverenita. Zo strany Maďarska nemáme radosť z iniciatív z Bruselu o vytvorení superštátu a vôbec nemáme radosť z iniciatív, ktoré chcú legitimizovať nelegálnu migráciu,“ povedal Orbán. Vyjadril vďaku Slovensku za to, že dlhodobo vysiela svojich policajtov na juh Maďarska k ochrane jeho vonkajších hraníc schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

Fico bude vyvíjať tlak 

Fico, ktorého s Orbánom spája odmietavý postoj k poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine brániacej sa ruskej invázii, tiež povedal, že bude vyvíjať tlak na českého premiéra Fialu, aby Česko ako predsedajúca krajina vyšehradskej štvorky čo najrýchlejšie zvolalo rokovania predsedov vlád tejto skupiny. Do nej okrem Česka, Slovenska a Maďarska patrí ešte Poľsko. „Považujem za veľkú tragédiu, že V4 bola úmyselne znefunkčnená,“ vyhlásil Fico.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie